- Tak nagłe wyzerowanie refundacji eksportowych naraża przemysł mięsny na duże straty finansowe. Wiele długoterminowych kontraktów handlowych opierało się na poprzedniej stawce refundacji. Konsekwencją tych zmian będzie obniżenie konkurencyjności europejskiej i polskiej branży mięsnej – mówi Witold Choiński, Prezes Związku Polskie Mięso.

Sytuacja w polskiej branży mięsnej z roku na rok ulega dalszemu pogorszeniu. Jedną z przyczyn tej sytuacji jest spadający z roku na rok stan pogłowia trzody chlewnej związany z wielkim rozdrobnieniem hodowli oraz brakiem rentowności w przemyśle i hodowli. W przypadku braku dopłat eksportowych sytuacja ta może ulec dalszemu pogorszeniu.

Dopłaty do eksportu przetworów wieprzowych do krajów trzecich, trwające od początku naszego członkostwa w UE, przyczyniły się w sposób istotny do zachowania rentowności eksportu, a w konsekwencji promocji polskiej żywności na światowych rynkach. Ich brak czyni ten eksport w wielu przypadkach nieopłacalnym. Podobał się artykuł? Podziel się!