Ostrowska prokuratura prowadzi śledztwo w sprawie sprowadzenia niebezpieczeństwa dla zdrowia wielu osób poprzez wprowadzenie do obrotu suszu jajecznego wytwarzanego w dwóch zakładach w okolicach Kalisza. Wytwarzany bez właściwego nadzoru weterynaryjnego i sanitarnego susz trafiał do producentów żywności w całej Polsce.

Jak poinformował we wtorek zastępca prokuratora okręgowego w Ostrowie Wielkopolskim prokurator Janusz Walczak, do tej pory zarzuty postawiono 11 osobom. Głównym podejrzanym jest 57-letni mieszkaniec Kalisza, grozi mu 10 lat więzienia.

Śledztwo obejmuje kilka wątków, w tym wątek nieprawidłowości przy wytwarzaniu suszu jajecznego i jego pochodnych.

- Prokuratura otrzymała opinię opracowaną przez biegłego z dziedziny żywności. Stwierdził on że doszło do wielu nieprawidłowości mających charakter zaniedbań zarówno na etapie produkcji, jak i dystrybucji żywności. W następstwie doszło do dystrybucji żywności zanieczyszczonej czy też zafałszowanej, która, w ocenie biegłego, nie powinna znaleźć się w obrocie - podał prokurator.

Walczak poinformował, że w opinii biegłego, rażące zaniedbania polegały m.in. na pozyskiwaniu do produkcji surowców złej jakości. - Sam sposób prowadzenia produkcji również uchybiał reżimowi sanitarnemu - powiedział.

- Znaczna część produktów była dystrybuowana przy wykorzystaniu sfałszowanej dokumentacji. Produkty powinny być poddane badaniom. W rzeczywistości w części przypadków przy sprzedaży posługiwano się sfałszowaną dokumentacją, opisującą rzekome badania laboratoryjne - zaznaczył.

Prowadzone śledztwo dotyczy również wątków o charakterze ekonomicznym. Związane jest z ewentualnym wyłudzeniem mienia na szkodę firm leasingowych a także wyłudzeniem kredytu. Obejmuje również podejrzenie oszustwa przy sprzedaży mieszkań w remontowanej kamienicy w Kaliszu.

W lutym prokuratura poinformowała o umorzeniu śledztwa ws. nieprawidłowości przy nadzorze weterynaryjnym i sanitarnym nad dwoma firmami z pow. kaliskiego wytwarzającymi susz jajeczny. Ustalono, że kwestionowane produkty powstały w czasie, gdy obie firmy nie prowadziły oficjalnie działalności. W tym czasie produkcja odbywała się poza nadzorem sanitarnym.

Susz jajeczny trafiał do producentów żywności w całej Polsce. Podczas kontroli przeprowadzonych w 2012 r. zabezpieczono kilkadziesiąt ton proszku jajecznego oraz jego pochodnych.

Susz jajeczny wykorzystywany jest w produkcji m.in. makaronów, lodów, wędlin, pasztetów. Stosowany jest także w cukiernictwie i garmażerce.

Podobał się artykuł? Podziel się!