Uczestnicy koncentracji prowadzą działalność w zakresie m.in. przetwórstwa oraz sprzedaży hurtowej i detalicznej mięsa i wędlin. W wyniku przeprowadzonej koncentracji powstanie spółka Sufler, która będzie prowadzić sprzedaż detaliczną produktów mięsnych wytwarzanych przez wnioskodawców - za pośrednictwem sieci firmowych sklepów.

Po przeprowadzeniu postępowania antymonopolowego prezes Urzędu uznała, że koncentracja nie doprowadzi do istotnego ograniczenia konkurencji.

Zgodnie z przepisami, transakcja podlega zgłoszeniu do urzędu antymonopolowego, jeżeli biorą w niej udział przedsiębiorcy, których łączny obrót w roku poprzedzającym przekroczył 1 mld euro na świecie lub 50 mln euro w Polsce.

Decyzje wyrażające zgodę na dokonanie koncentracji wygasają, jeżeli połączenie nie zostanie dokonane w terminie 2 lat od ich wydania. Na stronie internetowej Urzędu zamieszczane są informacje na temat wszystkich prowadzonych przez Urząd postępowań antymonopolowych w sprawach koncentracji.

Podobał się artykuł? Podziel się!