PRZEGLĄD PRASY: Polska jest jednym ze 130 państw, które podpisały Protokół Bezpieczeństwa Biologicznego, pozwalający na odmowę importu zmodyfikowanych produktów, jeśli odpowiednie władze uznają je za niebezpieczne dla konsumentów. Szacuje się, że blisko 60 proc. wszystkich artykułów spożywczych dostępnych w krajach Unii Europejskiej może być wyprodukowanych z surowców zawierających GMO.

Uprawy zmodyfikowanych roślin, głównie soi i kukurydzy, na całym świecie zajmują już powierzchnię ponad 45 mln. hektarów. Głównymi jej producentami są USA, Kanada, Argentyna, Brazylia, Chile, Australia i Meksyk. GMO są tak popularne, że wyparły z upraw tradycyjne odmiany. Ze względu na potencjalne zagrożenie, jakie genetycznie modyfikowana żywność stwarza dla zdrowia i rolnictwa, uprawa roślin GMO została zakazana m.in. na Wyspie Księcia Edwarda w Kanadzie i regionie Mendocino County w USA. WIT

 Źródło: Życie Warszawy