PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Ryby – grudniowy konkurs kulinarny „Farmera”

Ryby – grudniowy konkurs kulinarny „Farmera” Fot. Shutterstock

Autor: farmer.pl

Dodano: 04-11-2017 07:26

Tagi:

Ryby cieszą się w Polsce powoli rosnącą, choć nadal umiarkowaną popularnością. Popyt na nie wzrasta intensywnie w okresie świąt Bożego Narodzenia. Tradycję kulinarną stanowi kolacja wigilijna złożona z dań postnych, wśród których królują ryby.



Według danych Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. Food and Agriculture Organization, FAO) spożycie ryb i owoców morza przez ostatnich kilkanaście lat rosło systematycznie zarówno na świecie, jak i w Polsce (dane podajemy za serwisem Newseria Biznes). W naszym polskim przypadku nie są to jednak wyniki imponujące. Jest lepiej, niż było, jednak do osiągnięć światowych i europejskich sporo nam jeszcze brakuje. Średnie globalne spożycie ryb i owoców morza wynosi 20 kg na osobę na rok, a w Unii Europejskiej 23 kg. Rekordziści europejscy, czyli Portugalczycy i Norwegowie, zjadają w ciągu roku odpowiednio: 60 i 50 kg ryb i owoców morza. Polski wynik –13 kg na osobę na rok – plasuje się na końcu tego zestawienia.

Okazuje się, że w naszym kraju najpopularniejsze są ryby mrożone, wśród których króluje mintaj, ale dużą popularnością cieszą się również: śledź, makrela, dorsz i łosoś, którego popularność rośnie w szybkim tempie. Owoce morza nie są, jak na razie, naszym ulubionym przysmakiem, choć powoli przekonujemy się do nich, w czołówce znajdują się coraz chętniej kupowane krewetki.

Popularność ryb rośnie m.in. ze względu na coraz większą świadomość konsumentów, którzy dostrzegają w nich zdrowe i niskokaloryczne źródło białka, witamin (głównie A, D, E i z grupy B) i kwasów tłuszczowych z grupy omega-3, które korzystnie wypływają na funkcjonowanie układu nerwowego i krążenia, wspomagają pracę serca, obniżają poziom złego cholesterolu i neutralizują działanie wolnych rodników, czyli opóźniają procesy starzenia. Ryby zalecane są w dietach odchudzających i cukrzycowych, ponieważ mają niski indeks glikemiczny, czyli nie podnoszą poziomu cukru we krwi, a tym samym nie pobudzają nadmiernie łaknienia. Najzdrowsze są tłuste ryby morskie, najbogatsze w kwasy omega-3, czyli łosoś, makrela, śledź, dorsz, szprotki. Ryby słodkowodne zawierają mniej tłuszczu i tym samym mniej kalorii, dlatego polecane są szczególnie osobom na diecie. Wybierając ryby słodkowodne, często pochodzące z hodowli, dobrze kupować produkty z pewnego źródła, krajowe, np. pstrągi czy karpie. Obecne u nas od pewnego czasu w sprzedaży filety pangi i tilapii, które zdobyły popularność przede wszystkim niewygórowaną ceną, pochodzą najczęściej z hodowli w Wietnamie czy Chinach i nierzadko bywają wspomagane antybiotykami i hormonami.

Konkurs kulinarny Przepis „Farmera”

Dania z ryb smakują dobrze, jeśli je odpowiednio przyrządzimy. Grudzień to czas ryb. Na wigilijną wieczerzę chętnie przyrządzamy tradycyjne, znane nam od pokoleń potrawy, ale równie często poszukujemy nowych pomysłów.

Dlatego w ostatniej tegorocznej, grudniowej edycji naszego konkursu zbieramy przepisy na dania z ryb. Zachęcamy do dzielenia się tradycją kulinarną swojego regionu. Zgłoszenia (przepis + zdjęcia) można przesłać na adres mailowy: kuchnia@farmer.pl lub tradycyjnie na adres redakcji: redakcja „Farmera”, al. Jana Pawła II 27, 00-867 Warszawa, z dopiskiem: przepis „Farmera”.

Na zgłoszenia konkursowe czekamy do 20.11.2017 r. Zwycięski przepis ukaże się w grudniowym wydaniu „Farmera”, a jego autor otrzyma nagrodę niespodziankę.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (1)

  • MAJKA 2017-07-07 12:18:19
    Kiedy nie ma świeżych warzyw bardzo lubię zastępować je chili ogóreczkami, salsą paprykową, albo ognistymi pomidorkami z Eterno:)
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.92.153.90
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!