PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Zlikwidowano nielegalny zakład przetwórstwa mięsnego

Zlikwidowano nielegalny zakład przetwórstwa mięsnego

Policjanci zlikwidowali w okolicach Brzezin (Łódzkie) nielegalny zakład zajmujący się przetwórstwem mięsnym. Zabezpieczono mięso do badań, postępowanie ma wykazać jak długo trwał proceder i czy sprzedawane tam wyroby stanowiły zagrożenie dla konsumentów.



54-letni właściciel zakładu usłyszał zarzut narażenia konsumentów na bezpośrednie niebezpieczeństwo utraty życia bądź ciężkiego uszczerbku na zdrowiu. Grozi za to do trzech lat pozbawienia wolności - poinformował rzecznik łódzkiej prokuratury Krzysztof Kopania.

Policjanci w asyście służb weterynaryjnych w środę wkroczyli na terenie jednej z nieruchomości w gminie Brzeziny. Okazało się, że znajduje się tam nielegalny zakład zajmujący się przetwórstwem mięsnym.

Policjanci zabezpieczyli znaczne ilości mięsa (wołowiny i cielęciny) znajdującego się w 30 pojemnikach, wiszącego na hakach, a także wyprodukowane już wędliny i sprzęt służący do produkcji.

- Zabezpieczono także skąpą dokumentację firmy i monitoring z terenu nieruchomości. Przesłuchano także świadków, którzy potwierdzili, że rzeczywiście dochodziło tam do sprzedaży wędlin, natomiast zakład nie miał zgody na taką działalność - wyjaśnił Kopania.

Policjanci zabezpieczyli próbki do badań, a także pomieszczenia w których ujawniono mięso. Wszczęto dochodzenie ws. narażenia życia i zdrowia konsumentów - taki zarzut usłyszał 54-letni właściciel nieruchomości.

Według prokuratury mężczyzna przyznał, że zajmował się przetwórstwem mięsnym i produkcją wędlin bez zezwolenia. Twierdzi, że kupował mięso z pewnych źródeł w punktach sprzedaży hurtowej lub od producentów. Przedstawił też dokument dotyczący zakupu pewnej partii mięsa w ostatnich dniach w punkcie sprzedaży hurtowej.

- Będziemy ustalać, czy mogło tam dochodzić do uboju bydła bądź trzody chlewnej, jak długo trwał proceder i czy sprzedawane tam wyroby mięsne stanowiły zagrożenie dla konsumentów - zaznaczył Kopania.
Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (10)

  • Krzak 2014-01-21 19:41:58
    Jak za okupacji! Gorzej jak za nieboszczki komuny! I my utrzymujemy tych nierobów i gnębicieli narodu. Płacimy im pensje wysyłamy wcześniej na emerytury, a oni tak się nam odwdzięczają
  • Stan 2013-11-05 13:00:57
    Legalny jest wtedy. kiedy co najmniej 20 urzędasów siedzi człowiekowi na karku i bierze za to kasę.Ciekawe ilu za to ostanie medale?
  • Anna N 2013-11-05 09:06:00
    Jest dla mnie niezrozumiałe, dlaczego nie wspiera się drobnych wytwórców. Prawo nie ułatwia powstawaniu działalności legalnej, a szkoda …. Bo wędliny domowej produkcji, ten kto je skosztował wie że są niepowtarzalne. Z innymi produktami jest podobnie, gdzie są prawdziwe sery, mleko, czy nawet ryby wędzone tradycyjnie w małych wędzarniach. Urok małych browarów zamiast piw w supermarketach , które niczym się nie różnią gdyż wyprodukowane według jednej technologii i w większości z ekstraktów z niemieckiego z chmielu .
    Dlaczego nie powstają małe winiarnie w których gospodarze serwują winno i lokalne produkty!! Są takie możliwości, ale w rzeczywistości prawnie nie do przeskoczenia …………. Dlaczego jesteśmy pozbawiany w IMIĘ PRAWA, tych łakoci?. Czy my obywatele nie mamy na to wpływu, przecież to prawo powinno chronić obywatela, a pozbawia nas tego, co wielu z nas lubi i chce żeby nadal funkcjonowały w otoczeniu.
  • jasiek 2013-11-04 22:15:49
    jakby nie kupowali toby nie robił, a warunki przerobu były pewnikiem lepsze niż w renomowanych przerobowniach mięsnych
  • . 2013-11-04 22:07:32
    Dać mu dożywocie! Łobuz chciał produkować wędliny z prawdziwego mięsa.
    Jesli nie będzie to wyrób mięsopodobny o smaku i zapachu identycznym z naturalnym naszpikowanym E-200-300 to współczesny człowiek tym sie otruje jak nic.
  • Józef 2013-11-04 20:35:37
    Proszę popatrzec co nas czeka, sami tego chcieliśmy!
    http://www.youtube.com/watch?v=I8qFkZ8jhgs
  • anonim 2013-11-04 20:06:02
    co za idiota przeskarżył tego rolnika ?
  • RSD 2013-11-04 16:22:38
    robił wędliny z wołowiny, z cielęciny?

    faktczynie podejrzany ; )
  • robert 2013-11-04 13:31:13
    W Polsce wprowadzają drakońskie przepisy które niektórych nie obowiązują czyli mają licencję na zarabianie pieniędzy, Najlepszy przykład to amber gold, ale jest cała masa usadowiona na niższym szczeblu rozwoju.
  • katon 2013-11-04 13:00:36
    w niemcah co drugi rolnik by poszedł siedziec jakby wprowadzili mądre polskie przepisy
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 23.20.7.34
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!