PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Zupa z pokrzyw i inne specjały

Świętokrzyskie gospodarstwa agroturystyczne nawiązują do tradycji - zupa z pokrzyw, chleb orkiszowy, ubijanie masła, pokazy kowalstwa czy możliwość spotkania z twórcą ludowym - tym przyciągają do siebie gości.



- Trzeba się napracować, żeby pozyskać klienta - uważa Teresa Wąsik, kierująca działem agroturystyki w Świętokrzyskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach. Według niej szczególnie poszukiwane walory to wykorzystanie w żywieniu produktów lokalnych. Turyści poszukują gospodarstw, gdzie serwuje się wiejskie jajka, miód z własnej pasieki czy dobry chleb.

Także wiceprezes Świętokrzyskiej Federacji Gospodarstw Agroturystycznych Ewa Borycka uważa, że najbardziej atrakcyjne są gospodarstwa, które wzbogacają swoją ofertę o produkty tradycyjnej kuchni. Zabiegani mieszkańcy miast nie mają czasu na gotowanie, dlatego poszukują miejsc, w których mogą zjeść pracochłonne potrawy i poczuć się "jak na wakacjach u babci".

Przed przyjazdem do pani Elżbiety Kot turyści upewniają się, czy rzeczywiście będą mogli skosztować zupy z pokrzyw. To nie jedyna tradycyjna potrawa serwowana w gospodarstwie agroturystycznym w Nowej Hucie koło Rakowa. Można też spróbować lokalnego specjału - dzionia rakowskiego, czyli kiszki z mięsa, a także nalewek. Mąż pani Elżbiety jest kowalem, więc goście mogą obserwować jego pracę.

Gospodarze nie narzekają na brak gości, a sezon trwa u nich cały rok. Przyjeżdżają nie tylko z całej Polski, ale też z Jordanii, Egiptu, Holandii i Niemiec. 60 proc. turystów odwiedza ich gospodarstwo po raz kolejny lub przyjeżdża z polecenia znajomych.

W tej samej miejscowości gości przyjmuje pani Wisława Jaworska, która przyciąga rękodziełem artystycznym - patchworkiem i malowaniem na drewnie. - Ludzie przyjeżdżają, bo są ciekawi spotkania z twórcą ludowym - powiedziała twórczyni. Do gospodarstwa położonego w środku lasu przyjeżdżają goście z całej Polski. Ten rok gospodyni ocenia jednak jako gorszy od innych, bo z braku grzybów nie przyjechali do niej miłośnicy grzybobrania.

Z tego samego powodu mniej gości miało jesienią ekologiczne gospodarstwo agroturystyczne w Tarczku. Posiłki tu serwowane gospodyni przygotowuje z ekologicznych owoców i warzyw. Jajka ma od własnych kur, a mleko bierze od sąsiadów. Gospodarstwo to należy do Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego, można tu bowiem skosztować potraw tradycyjnych - prazoków, które porównać można do ziemniaczanego pure, zalewajki czy nalewki porzeczkowej. Dzieci mogą u Sokalskich ubić masło, pozbierać jajka, a wkrótce uruchomione zostaną także żarna.

Chleb orkiszowy jest specjalnością gospodarstwa ekoagroturystycznego w Jasieniu, które zachęca turystów do przyjazdu regionalną kuchnią, opartą na własnych produktach rolnictwa ekologicznego. Goście mogą zobaczyć, jak gospodyni wypieka chleb, robi masło, ser, przetwory z warzyw i owoców. Mają też okazję poznać tajniki ekologicznego gospodarowania - zobaczyć stare maszyny rolnicze: młocarnię, żarna, walce młyńskie, sieczkarnię oraz niektóre narzędzia konne.

Nie ma dokładnych danych na temat liczby gospodarstw agroturystycznych w regionie, gdyż nie wszyscy rolnicy je rejestrują, a gminy nie wyróżniają osobno tej kategorii miejsc noclegowych. Według rozeznania przeprowadzonego w tym roku przez Ośrodek Doradztwa Rolniczego, w województwie są 473 gospodarstwa, oferujące 4513 miejsc noclegowych. Najwięcej gospodarstw - 261 - jest w powiecie kieleckim, który jest powierzchniowo największy i wyjątkowo bogaty w atrakcje turystyczne. Klienci świętokrzyskich gospodarstw to przede wszystkim mieszkańcy Warszawy, Łodzi i Śląska. Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.198.86.28
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!