Jak poinformował Jażdżewski, do 6 lutego Polskę opuściło 6 transportów po ok. 20 ton wieprzowiny oraz 4 transporty mięsa wołowego. Dodał, że w ostatnich dniach na rosyjski rynek eksportowane jest ok. 60-80 ton mięsa dziennie.

Szef firmy Alsero Romuald Robaczewski powiedział, że do Rosji wyeksportowane zostało już ok. 300 ton mięsa czerwonego, tj. wieprzowiny i wołowiny. Tylko firma Alsero, która pośredniczy w handlu z Rosją, wysłała 200 ton mrożonych półtusz wieprzowych, kupionych w zakładach uprawnionych do eksportu na rosyjski rynek.

Obecnie uprawnienia do eksportu ma 5 zakładów mięsnych: 3 zakłady należące do grupy Sokołów, Zakłady Mięsne Łmeat-Łuków SA oraz Zakład Przemysłu Mięsnego Biernacki.

Robaczewski powiedział PAP, że w przyszłym tygodniu zamierza wysłać kolejne transporty mięsa - ok. 300-500 ton.

Zaznaczył, że przy eksporcie mięsa obowiązują procedury uzgodnione w Kaliningradzie, w memorandum z grudnia 2007 r. oraz procedury unijne. Przy załadunku towaru jest obecny celnik i lekarz weterynarii. TIR-y są plombowane na miejscu.

Wyjaśnił, że są trzy możliwości wysyłki mięsa: przez przejście w Obwodzie Kaliningradzkim, poprzez przejście kolejowe Mamonowo oraz poprzez dwa przejścia graniczne rosyjsko-ukraińskie w Obwodzie Briańskim.

Jak powiedział PAP prezes zakładów Łmeat-Łuków Ryszard Smolarek, "eksport mięsa do Rosji dopiero rusza". Podkreślił, że przyczyną tego były święta noworoczne, później strajk celników. Dodał, że potrzebne było także wyjaśnienie procedur wynikających z memorandum.

Smolarek przyznał, że rynek rosyjski jest "trudny", gdyż jest duża konkurencja ze strony krajów Unii. "Sądzę jednak, że w ciągu trzech-czterech miesięcy uda się odbudować pozycję sprzed dwóch lat zakładów Łuków na tym rynku" - powiedział Smolarek.

O dużej konkurencji na rosyjskim rynku mówił także Robaczewski. Konkurencję stanowią przede wszystkim Dania i Niemcy, ale - jego zdaniem - coraz częściej Rosjanie sprowadzają ten surowiec z Ameryki Północnej. Dodał, że w handlu z Rosją decydują głównie "kontakty przyjacielskie".

Od momentu zniesienia embarga (19 grudnia 2007 r.) do 8 lutego br. Agencja Rynku Rolnego wydała 181 pozwoleń na wywóz mięsa do Rosji na ponad 6,6 tys. ton.

Łącznie w 2008 r. ARR wystawiła 241 pozwoleń na eksport ok. 9,6 tys. ton mięsa. Głównymi kierunkami wywozu są Rosja, Stany Zjednoczone, Białoruś i Korea.

W 2007 r. największy udział w eksporcie mięsa wieprzowego przypada na Litwę (30,2 tys. t), Niemcy (23,3 tys. t) i Czechy (20,1 tys. t). Z tzw. krajów trzecich przodował eksport do Korei Płd. (12,6 tys. t).

Według danych resortu rolnictwa, w okresie styczeń-listopad 2007 r. wywieziono z Polski 185,5 tys. ton mięsa wieprzowego, eksport był o ponad 11 proc. niższy w porównaniu z analogicznym okresem 2006 r.

Źródło: PAP

Podobał się artykuł? Podziel się!