Na Ukrainie import okazuje się tańszy niż zakupy krajowych zwierząt. Ukraińscy producenci trzody chlewnej narzekają na gwałtowny spadek opłacalności produkcji, który wywołał zwiększony import tańszej wieprzowiny.

W ciągu pierwszych pięciu miesięcy 2012 r. Ukraina zaimportowała ponad 63,5 tys. ton mrożonego mięsa wieprzowego. Jest to o 3,3 razy więcej niż w analogicznym okresie 2011 r.

Średnia cena importowanego mięsa wyniosła 2,40 USD/kg. Tegoroczna cena jest wyższa od zeszłorocznej o 18 proc. (2,03 USD/kg).
Rekordowym miesiącem pod kątem importu wieprzowiny był maj. Dostawy na teren Ukrainy były wówczas pięć razy większe (20,6 tys. ton maj 2012r.), niż w maju 2011 r.

W połowie lipca ukraiński Urząd ds. Weterynarii wydał kolejne pozwolenia na import mięsa wieprzowego na teren Ukrainy dla dwóch brazylijskich zakładów mięsnych. Dlatego na razie nic nie wskazuje na to, aby sytuacja ukraińskich producentów trzody chlewnej miała się poprawić. Podobał się artykuł? Podziel się!