Główny Inspektorat Ochrony Roślin i Nasiennictwa poinformował, że towary pochodzenia roślinnego eksportowane z Polski do Federacji Rosyjskiej, zgodnie z wymaganiami stawianymi przez Federację Rosyjską, muszą być zaopatrzone w następujące dokumenty:

 - świadectwo fitosanitarne potwierdzające właściwy stan fitosanitarny eksportowanego towaru;

  - certyfikat bezpieczeństwa określający zawartość w towarze pozostałości pestycydów, azotanów i azotynów dla owoców: jabłka, gruszka, truskawka i wiśnia oraz warzyw: kapusta pekińska i pomidor;

  - informacja o stosowanych podczas produkcji środkach ochrony roślin, łącznie z datą ostatniego wykonanego zabiegu.

- Stowarzyszenie Producentów i Eksporterów Owoców i Warzyw  pobiera opłatę potwierdzającą przeprowadzenie kontroli przedwstępnej za 300 euro – mówi Adam Zych z PIORiN. – To nie jest certyfikat urzędowy, ale jest honorowany przez stronę rosyjską.

Za wydanie certyfikatu fitosanitarnego PIORiN pobiera opłatę skarbową w wysokości 17 zł. Jeśli produkt wymaga oceny organoleptycznej, zaświadczenie takie kosztuje 16,50 zł. Jeśli producent działa przez pełnomocnika, zapłaci jeszcze 17 zł za pełnomocnictwo.

Eksporterzy owoców i warzyw do Rosji muszą teraz dodatkowo zaopatrywać się w kosztujące 17 złotych zaświadczenie potwierdzające, że eksportowany towar jest wolny od bakterii E. coli.