W tym celu obie strony spotkały się w połowie grudnia br. Podczas oficjalnych rozmów przedstawiciele japońskiego ministerstwa rolnictwa wyrazili silne zainteresowanie rozpoczęciem importu rosyjskiej wieprzowiny i wołowiny pod postacią kawałków mięsa kulinarnego.

Rosselhoznadzor podkreślił, że strona rosyjska dostosuje się do standardów i norm prawnych w celu spełnienia wszystkich wymogów, tak aby jak najszybciej rozpocząć eksport do Japonii.

Japończycy potwierdzili, że udzielą wszelkich wskazówek, które pomogą wejść na ten rynek potencjalnym dostawcom mięsa z Rosji. Wcześniej jednak obie strony będą musiały przeprowadzić inspekcje weterynaryjne w zakładach starających się o pozwolenia na eksport.

Alexei Alexeenko, rzecznik prasowy Rosselkhoznadzor powiedział, że kontrole w rosyjskich zakładach mięsnych odbędą się latem 2014 r. Prawdopodobnie później będzie można się spodziewać zniesienia ograniczeń w imporcie rosyjskiego mięsa przez Japonię.