W wyniku wprowadzonego w 2005 r. rosyjskiego embarga na polskie artykuły rolno-spożywcze, eksport żywności do Rosji spadł z 505 mln euro w 2005 r. do 433 mln euro w 2006 r. (o 14 proc.).

Jak poinformował w czwartek PAP wiceminister rolnictwa Jan Krzysztof Ardanowski, na zakazie eksportu najbardziej ucierpieli producenci owoców i warzyw, nieco mniej producenci mięsa. W 2005 roku wartość eksportu świeżych owoców i warzyw wyniosła 110 mln euro, podczas gdy mięsa ok. 25 mln euro.

Według Ardanowskiego, w 2005 r. wartość eksportu produktów objętych embargiem wynosiła 171 mln euro, stanowiły one 34 proc. eksportu produktów rolno-spożywczych. Mimo zakazu eksport świeżych owoców i warzyw w 2006 r. wyniósł prawie 48 mln euro. W 2004 r. eksport tych towarów wyniósł 164 mln euro.

Wiceminister wyjaśnił, że eksport tych produktów jest możliwy w przypadku, gdy produkcja z Polski uzyska certyfikat innego kraju, np. Litwy. Natomiast nie jest to możliwe w przypadku mięsa, bowiem muszą na nim widnieć polskie znaki weterynaryjne.

W stosunku do 2005 r. spadek polskich towarów objętych embargiem wyniósł 124 mln euro. Jednak, jak szacują eksperci, uwzględniając 7 proc. trend wzrostowy, realnie polski eksport zmniejszył się o 133 mln zł.

Udział wartości towarów objętych zakazem w całkowitym eksporcie towarów rolno-spożywczych do Rosji średnio oceniany jest w latach 2002-2005 na 13 proc.

W 2006 roku największy udział w polskim eksporcie rolno- spożywczym na rosyjski rynek miała czekolada - 48,6 mln euro (11,2 proc.).

Warzyw (świeżych i mrożonych) wyeksportowaliśmy do Rosji na sumę 38,6 mln euro (8,9 proc.), produktów mleczarskich - 36 mln euro (8,3 proc.), herbatników - 24,6 mln euro (5,7 proc.), świń żywych - 24,5 mln euro (5,6 proc.), owoców (świeżych i mrożonych) - 22,8 mln euro (5,2 proc.), cukru - 19,9 mln euro (4,6 proc.) i soków owocowych - 12,7 mln euro (2,9 proc.).

W listopadzie 2005 roku Rosja wprowadziła embargo na import świeżego mięsa z Polski oraz czasowy zakaz przywozu wielu produktów pochodzenia roślinnego. Lista "zakazanych" towarów objęła kilkadziesiąt produktów pochodzenia roślinnego. Najważniejsze pozycje z tej listy to: świeże owoce (np. jabłka, gruszki, morele, wiśnie) i warzywa (ziemniaki, pomidory, cebula, kapusta, marchew, sałata, ogórki), zboża, mąka, kasze, nasiona, makuchy oraz otręby.

Źródło: PAP