"Odblokowanie eksportu jest dobrym sygnałem, że nie ma zastrzeżenia do jakości polskiej żywności, bo ten zakaz w znaczący sposób podważał tę wiarygodność" - powiedział w środę PAP dyrektor Federacji, komentując zapowiedź porozumienia w sprawie zniesienia rosyjskiego embarga na polskie mięso.

Ministrowie rolnictwa Polski i Rosji Marek Sawicki i Aleksiej Gordiejew porozumieli się w środę w Moskwie w tej sprawie. W przyszłym tygodniu w Kaliningradzie dojdzie do spotkania ekspertów weterynaryjnych obu państw, na którym zostanie podpisane stosowne memorandum, po czym od razu nastąpi uchylenie embarga.

Zdaniem Gartnera obecność Polski na rynku rosyjskim jest także ważna z punktu widzenia ekonomicznego, choć wielkość eksportu przed wprowadzeniem embarga nie była duża i wynosiła około 10 proc.

"Odblokowanie pozwoli na zlikwidowanie tzw. świńskiej górki. Z powodu bardzo mocnego złotego, ceny wieprzowiny w krajach starej UE są bardzo konkurencyjne, jak chociażby z Danii, dlatego jest szansa, że znajdziemy nowy rynek zbytu dla tej górki, a to powinno przyczynić się do lepszych wyników w całej branży" - powiedział.

Podkreślił, że bardzo duży rosyjski rynek sukcesywnie się bogaci i dlatego polscy producenci powinni na nim istnieć.

Przypomniał, że przed wprowadzeniem embarga pozycja Polski na rynku rosyjskim była dość silna, szczególnie w takich kategoriach jak np. mięso i przetwory mięsne. "Mamy nadzieję, że teraz nastąpi zwiększenie eksportu do Rosji" - dodał.

Źródło: PAP

Podobał się artykuł? Podziel się!