Najczęściej podrabianymi produktami są oleje roślinne i masło śmietankowe, mleko zagęszczone, herbata, kawa, woda mineralna, wołowina duszona, miód oraz wyroby cukiernicze.

A.Koczetkow zaznaczył, że naprawić tę sytuację można dzięki przywróceniu zlikwidowanego wcześniej stanowiska towaroznawcy. "Trzeba zaostrzyć państwową kontrole jakości artykułów spożywczych, zwiększyć karę za sprzedaż nie jakościowej produkcji oraz zwiększyć produkcję artykułów spożywczych według norm państwowych" - zaznaczył Koczetkow. Urzędnik uściślił, że obecnie 70 proc. artykułów spożywczych produkuje się bez dotrzymania norm państwowych a to powoduje produkowanie nie jakościowych produktów żywnościowych. 

Koczetkow podkreślił również, że trzeba ostro zwiększyć karę pieniężne za oszustwa dotyczące niewłaściwie podanej informacji o składzie produktów podawanych na opakowaniu.

Oprócz tego, nie wszystkie punkty handlowe zabezpieczają niezbędne warunki dla przechowywania produktów. Specjaliści Działu Terytorialnego Zarządu Federalnej Służby Nadzoru ujawnili, że prawie połowa sprawdzonego nabiału w Moskwie, sprzedawana ze straganów, nie odpowiada normom higienicznym.

Liderem czarnej listy stał się: twaróg, 42,5 proc. sprzedaży nie odpowiadało normom higienicznym, serki twarogowe (45,5 proc.), masa twarogowa (42,1 proc.), śmietana na wagę (33,3 proc.), sałata (20 proc.) i ciastka (18,8 proc. ).

źródło: WebAgro

Podobał się artykuł? Podziel się!