Rosyjski rząd kilka dni temu zatwierdził wielkość importu mięsa na przyszły rok: 30 tys. ton świeżej lub schłodzonej wołowiny oraz 530 tys. ton mrożonej; 320 tys. ton wieprzowiny; 250 tys. mięsa drobiowego oraz 80 tys. ton farszu drobiowego.

Rosyjscy eksperci szacują - jak podają tamtejsze media - że w 2011 r. produkcja wieprzowiny w tym kraju wyniesie 2,4 mln ton, a import 600-650 tys. ton, podczas gdy import w 2011 r. ma wynieść 500 tys. ton. Według tamtejszej organizacji producentów mięsa, do 2015 r. możliwy jest wzrost produkcji wieprzowiny o 1 mln ton.

Produkcja drobiu oceniana jest w tym roku na 3,15 mln ton, podczas gdy popyt wewnętrzny szacowany jest na 3,5 mln ton. Deficyt ten ma być pokryty przez import 350 tys. ton drobiu.

Polska eksportuje do Rosji niewielkie ilości wieprzowiny. W pierwszym kwartale tego roku na ten rynek trafiło 1700 ton tego mięsa o wartości 3 mln 300 tys. euro. W analogicznym okresie 2010 r. wyeksportowaliśmy 563 tony tego mięsa o wartości 970 tys. euro. Eksport drobiu z Polski do Rosji jest śladowy. Podobał się artykuł? Podziel się!