Ostatnie lata wskazywały na tendencję coraz mniejszego zapotrzebowania Rosji na zagraniczną wieprzowinę. W 2008 r. import tego rodzaju mięsa miał udział około 32,1 proc. w ogólnej produkcji mięsa z trzody chlewnej. W 2010 r. część importu zmalała do 25 proc.

W tym samym czasie spożycie mięsa wieprzowego w Rosji rośnie każdego roku. W 2010 r. konsumpcja wieprzowiny wynosiła 22 kg/osobę/rok. Według oficjalnych danych ponad 90 proc. rosyjskiego społeczeństwa ma wieprzowinę w dziennej racji pokarmowej.

Rosyjskie Ministerstwo Rolnictwa i Krajowy Związek Hodowców opracowały program rozwoju branży chowu i hodowli trzody chlewnej, który ma sprostać zapotrzebowaniu krajowego rynku spożywczego. Analitycy szacują wzrost pogłowia trzody chlewnej w 2012 r. do poziomu 23,3 mln sztuk. Jak informuje rosyjskie ministerstwo rolnictwa - Przy obecnym tempie rozwoju tego sektora rolnictwa w 2020 r. ilość trzody chlewnej na terenie FR ma osiągnąć poziom 35 mln sztuk, a wszystko dzięki obecnie tworzonym nowoczesnym ośrodkom genetycznym, budowie nowych ferm świń oraz rozwojowi infrastruktury logistycznej.