Agencja Finmarket, powołując się na dane rosyjskiego Ministerstwa Rolnictwa, dodała, że w od stycznia do października br. import do Rosji wieprzowiny wzrósł o 5 proc., do 551,1 tys. ton, a wołowiny o 2,5 proc., do 500,7 tys. ton.

Ze względu na wzrost cen importowanego mięsa w Rosji pozycję lidera zajmuje wołowina. Tona wołowiny zdrożała od początku roku o 13,9 proc., a tona drobiu - o 7,6 proc., natomiast wieprzowiny - o 4 proc.

Rosyjski serwis Foodnewsweek poinformował, że wzrost cen drobiu w Rosji to efekt rosnącej konsumpcji tego rodzaju mięsa, za którą nie nadążają krajowi producenci.

Wiceprezes międzynarodowego programu rozwoju branży drobiarskiej Albert Dawlejew prognozuje, że w najbliższych latach ta tendencja się utrzyma. Ekspert szacuje, że spożycie drobiu w Rosji do 2020 roku może wynieść średnio rocznie do 40 kg na osobę (w tym roku to średnio 26 kg na jednego Rosjanina).

Podobał się artykuł? Podziel się!