PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Rosjanie rosną w siłę w produkcji wieprzowiny

Autor: farmer.pl/FAMMU/FAPA

Dodano: 03-01-2014 13:23

Tagi:

Według prognoz USDA pod koniec 2014 r. pogłowie żywca wieprzowego w Rosji może wzrosnąć o 7,1 proc. do 21,48 mln sztuk – informuje FAMMU/FAPA.



Będzie to wynik większej dostępności pasz w drugiej połowie 2013 r. (dzięki wzrostowi produkcji zbóż) oraz wsparcia ze strony rządowego programu rozwoju sektora wieprzowiny na lata 2013-2015.

Program ten zakłada zwiększenie pogłowia świń we wszystkich rodzajach farm do 19,6 mln sztuk w 2015 r.

Poprzedni program wsparcia sektora na lata 2009-2012 przewidywał wzrost pogłowia tych zwierząt do 23,2 mln sztuk w 2012 r. w porównaniu z 16,2 mln sztuk w 2008 r. Pomimo tego wsparcia krajowe pogłowie świń w Rosji pod koniec 2012 r. osiągnęło poziom 18,8 mln sztuk.

Był to wynik rekordowo niskiej produkcji pasz w 2010 r. oraz słabej produkcji w 2012 r. Na koniec 2013 r. pogłowie żywca wieprzowego w Rosji prawdopodobnie wynosiło ok. 20,05 mln sztuk, a produkcja mięsa wieprzowego w Rosji była wyższa o 5,5 proc. do poziomu 2 mln 190 tys. ton, natomiast w 2014 roku zwiększy się do poziomu 2 mln 300 tys. ton.

Pomimo wzrostu produkcji rosyjski przemysł narzeka na wzrost kosztów produkcji (w tym pasz w 2012 r.), spadek cen skupu żywca wieprzowego, redukcję ceł na import świń oraz zerową stawkę celną w ramach kontyngentu taryfowego na przywóz mięsa.

Tym niemniej rosyjskie ministerstwo rolnictwa przewiduje, że jeżeli cały sektor zmieni strukturę produkcyjną, dochodowość może zwiększyć się o 15-20 proc. Do tego potrzebne jest także zwiększenie samowystarczalności w pasze, co wpływałoby na obniżenie
kosztów związanych z produkcją żywca.

Wzrost produkcji wieprzowiny w Rosji w ostatnich latach, wpływa na zwiększenie konsumpcji tego gatunku mięsa. W 2013 r. spożycie wieprzowiny przypadające na jednego mieszkańca w Rosji było szacowane na poziomie 22,7 kg/osobę, wobec 22 kg/osobę w 2012 r. W 2014 r. może ono wzrosnąć do 23,1 kg/osobę.

Dla porównania, mieszkaniec Unii Europejskiej spożywa rocznie około 42 kg tego gatunku mięsa.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.156.76.187
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!