PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Rynek wołowiny w Chinach obiecujący, ale wciąż zamknięty

Rynek wołowiny w Chinach obiecujący, ale wciąż zamknięty Wyraźne ograniczenia sanitarne i specyfika rynku nie stanowią przeszkód, by Chiny stały się głównym kierunkiem ekspansji wołowiny dla większości krajów; Fot. Truba7113/Shutterstock.com

Autor: Paulina Czarnowska

Dodano: 05-06-2017 11:30

Tagi:

Francuski Instytut Hodowli IDELE opracował w drugiej połowie maja br. raport na temat rynku wołowiny w Chinach. Wynika z niego, że zwiększy się zapotrzebowanie rynku kraju środka na produkty wołowe.



Chiny na tę chwilę nie są wstanie pokryć zapotrzebowania na produkty mięsne z zasobów własnych, dlatego też są silnie uzależnione od importu produktów mięsnych, mimo że osiągnięcie samowystarczalności w zakresie żywności jest jednym z głównych priorytetów chińskiego rządu w dziedzinie rolnictwa. Instytut przywołał w swoim raporcie wydany w 2013 r. "plan rozwoju’", który zakłada rozbudowę Chin w zakresie produkcji rolno-spożywczej, kładąc nacisk na rozwój rodzimej produkcji mięsa wołowego do 2020 r., za którym ma stać wdrożony program rozwoju poprawy genetycznej chińskich zwierząt gospodarskich.

W raporcie dostrzeżono również szereg barier związanych z rynkiem wołowiny. Stosunkowo istotną kwestię stanowi brak spopularyzowania spożywania wołowiny w chińskiej kulturze, która opiera się bardziej na wieprzowinie oraz soi, ryżu i pszenicy. Konsumpcja w Chinach długo była ograniczona z powodów ekonomicznych i socjologicznych, natomiast połowie 2010 roku, po długim okresie Chiny stały się pierwszym na świecie importerem produktów rolno-spożywczych.

Wyraźne ograniczenia sanitarne i specyfika rynku nie stanowią przeszkód, by Chiny stały się głównym kierunkiem ekspansji wołowiny dla większości krajów. Na tę chwilę Stany Zjednoczone i UE (z wyjątkiem Węgier) nie posiadają pozwoleń importowych z powodu wymagań weterynaryjnych, w związku z wystąpieniem 2000 r. pierwszych przypadków BSE. Obecnie do Chin może eksportować 11 krajów, dlatego import stanowi jedynie 40% wolumenu krajowego. Dominującym kanałem dystrybucji wołowej jest sektor nieformalny. 80% wołowiny na rynku chińskim stanowi mięso niskiej jakości, głównie produkowane w Chinach lub w Indiach i sprzedawane na rynkach ulicznych, w supermarketach lub w chińskich restauracjach. Mięso średniej jakości stanowi 15% rynku i w Chinach klasyfikowane jest jako produkt wysokiej jakości, pochodzi ono w większości z produkcji lokalnej bądź jest importowane z Argentyny lub Urugwaju. W hipermarketach, gastronomii wysokiej klasy i cyberprzestrzeni wysokiej jakości mięso importowane jest głównie z Australii i Nowej Zelandii. Procenty przedstawione w raporcie to tylko szacunki, ponieważ dane na temat chińskiego rynku wołowiny są rzadko podawane w oficjalnych informacjach.

Rosnący poziom życia, wpływ obcych kuchni i ewolucja społeczeństwa przyczyniły się do wzrostu konsumpcji poza tradycyjne obszary. Kraj środka długo pozostawał na marginesie międzynarodowego rynku wołowiny. W udostępnionym raporcie widać, że konsumpcja wołowiny wzrasta powoli, ale regularnie od 20 lat, osiągając 5 kg na jednego mieszkańca w roku 2015, dla porównania w tym samym okresie w Polsce spożycie wołowiny wyniosło jedynie 1,2 kg na osobę. Pomimo utrzymujących się powszechnie wysokich cen raport przedstawia wzrost dochodów obywatela Chin, rozwój dystrybucji supermarketów i zachodniej gastronomii jako czynników wyjaśniających ogólnie panującą tendencję wzrostową dla tego rodzaju mięsa. Ceny jednak pozostają wysokie ze względu na rosnący popyt a ograniczoną lokalną produkcję. W odpowiedzi na zapotrzebowanie i spowodowany tym boom cenowy import produktów wołowych wzrósł w celu zrekompensowania braku oferty lokalnej.

Wbrew zamierzeniom politycznym sytuacja popytowo-podażowa na rynku chińskim ma szansę utrzymać się w dłuższej perspektywie, z tego względu też przy tak widocznej chłonności tego rynku, władze weterynaryjne w Polsce powinny intensywnie zabiegać o otwarcie importu dla naszej wołowiny.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.162.239.233
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!