PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Rynek wołowiny w Chinach obiecujący, ale wciąż zamknięty

Rynek wołowiny w Chinach obiecujący, ale wciąż zamknięty Wyraźne ograniczenia sanitarne i specyfika rynku nie stanowią przeszkód, by Chiny stały się głównym kierunkiem ekspansji wołowiny dla większości krajów; Fot. Truba7113/Shutterstock.com

Autor: Paulina Czarnowska

Dodano: 05-06-2017 11:30

Tagi:

Francuski Instytut Hodowli IDELE opracował w drugiej połowie maja br. raport na temat rynku wołowiny w Chinach. Wynika z niego, że zwiększy się zapotrzebowanie rynku kraju środka na produkty wołowe.



Chiny na tę chwilę nie są wstanie pokryć zapotrzebowania na produkty mięsne z zasobów własnych, dlatego też są silnie uzależnione od importu produktów mięsnych, mimo że osiągnięcie samowystarczalności w zakresie żywności jest jednym z głównych priorytetów chińskiego rządu w dziedzinie rolnictwa. Instytut przywołał w swoim raporcie wydany w 2013 r. "plan rozwoju’", który zakłada rozbudowę Chin w zakresie produkcji rolno-spożywczej, kładąc nacisk na rozwój rodzimej produkcji mięsa wołowego do 2020 r., za którym ma stać wdrożony program rozwoju poprawy genetycznej chińskich zwierząt gospodarskich.

W raporcie dostrzeżono również szereg barier związanych z rynkiem wołowiny. Stosunkowo istotną kwestię stanowi brak spopularyzowania spożywania wołowiny w chińskiej kulturze, która opiera się bardziej na wieprzowinie oraz soi, ryżu i pszenicy. Konsumpcja w Chinach długo była ograniczona z powodów ekonomicznych i socjologicznych, natomiast połowie 2010 roku, po długim okresie Chiny stały się pierwszym na świecie importerem produktów rolno-spożywczych.

Wyraźne ograniczenia sanitarne i specyfika rynku nie stanowią przeszkód, by Chiny stały się głównym kierunkiem ekspansji wołowiny dla większości krajów. Na tę chwilę Stany Zjednoczone i UE (z wyjątkiem Węgier) nie posiadają pozwoleń importowych z powodu wymagań weterynaryjnych, w związku z wystąpieniem 2000 r. pierwszych przypadków BSE. Obecnie do Chin może eksportować 11 krajów, dlatego import stanowi jedynie 40% wolumenu krajowego. Dominującym kanałem dystrybucji wołowej jest sektor nieformalny. 80% wołowiny na rynku chińskim stanowi mięso niskiej jakości, głównie produkowane w Chinach lub w Indiach i sprzedawane na rynkach ulicznych, w supermarketach lub w chińskich restauracjach. Mięso średniej jakości stanowi 15% rynku i w Chinach klasyfikowane jest jako produkt wysokiej jakości, pochodzi ono w większości z produkcji lokalnej bądź jest importowane z Argentyny lub Urugwaju. W hipermarketach, gastronomii wysokiej klasy i cyberprzestrzeni wysokiej jakości mięso importowane jest głównie z Australii i Nowej Zelandii. Procenty przedstawione w raporcie to tylko szacunki, ponieważ dane na temat chińskiego rynku wołowiny są rzadko podawane w oficjalnych informacjach.

Rosnący poziom życia, wpływ obcych kuchni i ewolucja społeczeństwa przyczyniły się do wzrostu konsumpcji poza tradycyjne obszary. Kraj środka długo pozostawał na marginesie międzynarodowego rynku wołowiny. W udostępnionym raporcie widać, że konsumpcja wołowiny wzrasta powoli, ale regularnie od 20 lat, osiągając 5 kg na jednego mieszkańca w roku 2015, dla porównania w tym samym okresie w Polsce spożycie wołowiny wyniosło jedynie 1,2 kg na osobę. Pomimo utrzymujących się powszechnie wysokich cen raport przedstawia wzrost dochodów obywatela Chin, rozwój dystrybucji supermarketów i zachodniej gastronomii jako czynników wyjaśniających ogólnie panującą tendencję wzrostową dla tego rodzaju mięsa. Ceny jednak pozostają wysokie ze względu na rosnący popyt a ograniczoną lokalną produkcję. W odpowiedzi na zapotrzebowanie i spowodowany tym boom cenowy import produktów wołowych wzrósł w celu zrekompensowania braku oferty lokalnej.

Wbrew zamierzeniom politycznym sytuacja popytowo-podażowa na rynku chińskim ma szansę utrzymać się w dłuższej perspektywie, z tego względu też przy tak widocznej chłonności tego rynku, władze weterynaryjne w Polsce powinny intensywnie zabiegać o otwarcie importu dla naszej wołowiny.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.224.108.85
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!