Produkcja mięsa na Ukrainie w I kwartale br. zwiększyła się o 3,3 proc. w porównaniu z analogicznym okresem roku poprzedniego - do 696,5 tys. ton żywca. Tymczasem, pogłowie bydła zmalało o 10,6 proc. do 5,955 mln sztuk – informuje Ukraiński Państwowy Komitet Statystyki.

W pierwszym kwartale br. także zmniejszyła się produkcja mleka o 3,3 proc. w porównaniu z analogicznym okresem 2007 r. - do 2,074 mln ton. Produkcja jaj w styczniu-marcu b.r. wyniosła 3,247 mld szt., o 0,5 proc. więcej niż w analogicznym okresie 2007 r. Pogłowie świń w tym czasie zmalało o 18,6 proc. - do 6,72 mln sztuk.

Rząd ma zamiar zaproponować parlamentowi zatwierdzenie ustawy, która pozwoli na import na Ukrainę 350 tys. ton mięsa bez cła. Minister rolnictwa Ukrainy Jurij Mielnik poinformował, że generalnie artykułów spożywczych na rynku ukraińskim wystarcza i tylko na rynku mięsa popyt znacznie przekracza podaż. Aby zahamować wzrost cen w branży mięsnej, rząd będzie sprzyjać przywozowi do kraju 200 tys. ton mięsa zza granicy.

Według danych Ministerstwa Rolnictwa, Ukraina w 2007 r. sprowadziła 207 tys. ton mięsa. W 2008 r. import mięsa szacuje się na poziomie 200 tys. ton – w tym 150 tys. ton wołowiny i 50 tys. ton wieprzowiny.

Ceny mięsa nieustannie rosną – tylko w marcu 2008 r. ten wzrost wyniósł 3,8 proc. Najbardziej zdrożały w marcu: mięso i artykuły mięsne (8,9 proc.), masło roślinne i tłuszcze (10-13 proc.), owoce (16,7 proc.), cukier (6 proc.).

Źródło: Ukragroconsult

Podobał się artykuł? Podziel się!