PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

W Chinach „baranina” i „wołowina” z kaczek

W północno-wschodnich Chinach nastąpiło załamanie sprzedaży mięsa w handlu detalicznym i restauracjach po tym, jak wykryto, że producenci mięsa oszukują odbiorców, konfekcjonując tanie mięso kaczek do opakowań oznaczonych jako baranina i wołowina.



Policja zatrzymała w zakładzie przetwórstwa mięsnego Shengtai w Liaoyang (prowincja Liaoning) ponad 50 ton przeznaczonych do sprzedaży produktów z fałszywym mięsem - poinformowało Ministerstwo Bezpieczeństwa Publicznego. W zatrzymanej partii produktów znaleziono mięso kaczek połączone z tłuszczem baranim i innymi częściami baraniny, pokrojone w cienkie plastry.

W opublikowanym na stronie internetowej komunikacie ministerstwo podało również, że w zatrzymanej partii towaru wykryto niedopuszczalne ilości azotynów. Każdy kilogram zakwestionowanej partii mięsa zawierał 8,69 g azotynu sodu - znacznie powyżej obowiązujących norm krajowych dla mięsa mrożonego.

W komunikacie napisano również, że zastrzyk w dawce 3 g azotynu sodu może zabić dorosłego człowieka.

Zakłady rozprowadzały swoje wyroby głównie do lokalnych restauracji, skąd obecnie policja odzyskuje fałszywe partie mięsa.

Zakłady zostały zamknięte, a producentowi odebrano licencję na produkcję żywności; zatrzymano 34 osoby podejrzane o kierowanie nielegalnym procederem.

Szef biura prasowego powiatu Liaoyang, Yu Shaomingh, powiedział agencji Xinhua, że zakłady były wielokrotnie kontrolowane i w czasie inspekcji nie stwierdzono nigdy żadnych uchybień. Producent działał w sposób bardzo przebiegły - oficjalnie wyrabiano towar zgodny z wszelkimi normami, a w ukryciu odbywała się masowa produkcja podróbek.

W związku z aferą spadło drastycznie spożycie mięsa w północno-wschodnich Chinach w czasie, gdy jest duży popyt na mięsne potrawy w postaci tak zwanych zimowych "gorących kociołków", zawierających duże ilości baraniny i wołowiny.

Jeden ze sprzedawców mięsa powiedział Xinhua, że w jego sklepie codzienna sprzedaż baraniny spadła z około 50 kg do 20 kg.

Jeden z lokalnych restauratorów skarżył się, że stracił ostatnio ponad 20 proc. klientów. Przyznał również, że od dawna wiedział o tym, iż podawane przez niego mięso nie jest prawdziwą baraniną, co od razu można stwierdzić, patrząc choćby na cenę. Prawdziwa baranina jest bowiem dużo droższa.

Według komunikatów policyjnych do tej pory nie zgłoszono ani jednego przypadku zatrucia fałszywym mięsem.

Specjalista branżowy Liu Tong uważa, że fałszywe mięso nie trafiało na rynek pekiński, ponieważ zbyt duże było na nie zapotrzebowanie na rynku lokalnym i w najbliższych, przyległych do prowincji Liaoning regionach.

Zdaniem profesora Hou Shuishenga z Chińskiej Akademii Nauk Rolniczych przeciętnemu konsumentowi trudno rozpoznać, czy je prawdziwe mięso, czy też podrobione, jeżeli spreparuje się je w sposób stosowany przez nieuczciwych producentów. Wygląd mięsa kaczki i smak jest bardzo zbliżony do wołowiny i do baraniny.

Azotyny są w minimalnych ilościach stosowane do konserwacji żywności w przemyśle spożywczym, ale stwierdzono, że mają one własności rakotwórcze; ich dawkowanie powinno być bardzo ograniczone i poddane kontroli odpowiednich służb - dodał Hou.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (2)

  • arszczecin 2013-02-11 11:11:00
    heh, odpowiedz chinczykow na słowa szczecinian : moze was nie byc, zywnosc sprowadzimy ;)
  • imen 2013-02-10 09:38:37
    bo to była kaczka dziwaczka
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.166.212.152
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!