- Od 75 do nawet 80% drobiu, który Rosja planuje wyeksportować do 2020 roku, będzie sprzedawane jako halal - poinformował na specjalnie zorganizowanej konferencji prasowej Aidar Gazizov, dyrektor generalny Międzynarodowego Centrum Normalizacji Halalowej i Certyfikacji. Zapowiedział także przeprowadzenie największej w historii kraju zagranicznej kampanii, promującej rosyjski drób spełniający  najwyższe standardy halalu.

W ostatnich latach eksport mięsa drobiowego halal w Rosji wzrósł blisko trzykrotnie. W 2014 roku wynosił on zaledwie 15 tys. ton. Ten rok zapowiada się rekordowo, szacuje się, że z Federacji Rosyjskiej zostanie wywiezionych w sumie 45 tysięcy ton mięsa halal. Największymi rosyjskimi dostawcami są GAP Resource i gospodarstwo rolne Eurodon.

W sumie Rosja eksportuje około 125 tys. ton mięsa drobiowego rocznie, co oznacza, że ​​halal stanowi obecnie mniej niż 30% wszystkich dostaw eksportowych.

Eksportując produkty drobiowe do krajów muzułmańskich, rosyjskie fermy drobiu muszą brać pod uwagę gusta muzułmańskich konsumentów, którzy preferują małe tuszki drobiowe o wadze do 1 kg. W Rosji większość firm nastawionych jest na produkcję brojlerów o wadze powyżej 2 kg., właśnie takie zazwyczaj są kupowane przez Rosjan.

Zgodnie z ostatnią prognozą rosyjskiego Ministerstwa Rolnictwa w 2020 r., kraj ten wyeksportuje około 370 tys. ton drobiu o łącznej wartości około 25,4 miliarda rubli (400 milionów USD).

Rosja od niedawna może eksportować drób na rynki Arabii Saudyjskiej i Iranu. Teraz urzędnicy czynią starania, by uprawnienia eksportowe zostały rozszerzone na takie kraje jak Indonezja i Malezja. To bardzo rozwojowe rynki w kontekście eksportu halalu, żyje w nim blisko 230 milionów muzułmańskich konsumentów.

Podobał się artykuł? Podziel się!