PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Sprawa fałszowania wołowiny na eksport - na wokandzie sądu

Sprawa fałszowania wołowiny na eksport - na wokandzie sądu Fot. Fotolia

Sąd w Radomiu zwrócił prokuraturze głośną przed kilku laty sprawę fałszowania mięsa wołowego mieszanego z koniną, które trafiało do odbiorców za granicą. Właściciel ubojni chce się dobrowolnie poddać się karze. W środę sąd uznał jednak, że wniosek prokuratury wymaga korekty.



W ocenie sądu wniosek przygotowany przez prokuraturę zawiera błędy w opisie czynów zarzucanych podejrzanemu. Wątpliwości sądu wzbudziła także ich kwalifikacja. Według sądu wniosek powinien być napisany od nowa. W ubojni działającej w okolicy Przysuchy (Mazowieckie) mieszano mięso wołowe z lepiej wyglądającą koniną. 51-letni właściciel chciał w ten sposób ukryć gorszą jakość wołowiny i otrzymać za mięso lepszą cenę.

Sfałszowany towar - jako czysta wołowina - trafiał do odbiorców w Polsce, a następnie w innych krajach europejskich. W 2013 r. jakość i skład mięsa zakwestionował kontrahent z Niemiec. Badanie wykazało obecność końskiego DNA w rzekomej wołowinie. Odbiorca odesłał partię mięsa do pośredników, którzy poinformowali inspektorat weterynaryjny i prokuraturę.

Właściciel ubojni przyznał się do winy, usprawiedliwiając się "brakiem doświadczenia i wiedzy". Złożył wniosek o dobrowolne poddanie się karze w wymiarze 2 lat więzienia w zawieszeniu na 5 lat. Wniosek poparła prokuratura.

Poszkodowane w sprawie są polskie firmy pośredniczące w handlu mięsem, którym końcowi odbiorcy, m.in. z Francji, Niemiec, Holandii, Irlandii i Szwecji, odesłali partie zakwestionowanego mięsa. Straty oszacowano na ponad 700 tys. zł.

Śledczy zarzucili właścicielowi ubojni naruszenie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia, doprowadzenie firm do niekorzystnego rozporządzenia mieniem poprzez wprowadzenie w błąd co do jakości sprzedawanego mięsa. Stanisław K. zarzucono także podżeganie pracowników do podrabiania podpisów w dokumentacji oraz poświadczanie nieprawdy w dokumentach.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (1)

  • smakosz 2016-03-31 12:18:11
    Co oni chcą od tego człowieka. To bardzo miły gest z jego strony, że dołożył mięso do mięsa. Przecież większość dosypuje soję, groch, albo jakieś chemiczne badziewie wiążące dużo wody. A tu się o mięso czepiają... co za kraj.
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.196.38.114
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!