Czas Dobrego Sera, to duża impreza przyciągająca około 30 tysięcy odwiedzających do Sandomierza. W tym roku nie zabraknie degustacji najlepszych serów polskich i zagranicznych. Degustacje odbędą się pod okiem wybitych autorytetów, m.in. prof. Moniki Wszołek z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie.

W programie festiwalu znajdzie się dziewięć tematycznych laboratoriów smaku, których bohaterami będą między innymi takie sery jak: Gouda z Kozieradką (Sylwester Wańczyk), Majowa Bryndza (Wojciech Komperda), Wołoski (Figa), Dżersejan (Ranczo Frontiera), Kozi Dymek (Kaszubska Koza) czy Koszałek (Zajazd Tusinek).

Jak zapewniają organizatorzy imprezy, w sumie w Sandomierzu będzie można skosztować i kupić blisko 300 różnych serów z 12 krajów. W tym roku po raz pierwszy w Sandomierzu pojawią się wspaniałe, owcze sery z Chorwacji z "Paškim Sirem" na czele.

Żadna impreza kulinarna nie odbędzie się bez szefów kuchni. Do udziału w imprezie zaproszono w tym roku wybitnych szefów kuchni - Adama Chrząstowskiego (Ed Red), Mateusza Turaja (Miodova), Łukasza Cichego (Biała Róża), Przemka Skibińskiego (Ed Red) i Konrada Korszlę (Trzy Rybki) - wszyscy z restauracji rekomendowanych przez Slow Food Polska. Ich pokazy oraz sobotnia kolacja inspirowana różnymi gatunkami sera i wina, z pewnością, jak co roku, będzie nie lada gratką dla znawców i pasjonatów dobrej kuchni.

Po raz kolejny na szeroką skalę obok serowarów do Sandomierza zaproszono też polskich winiarzy. Ser i wino to para doskonała... Na Sandomierskim festiwalu pojawią się winnice: Płochockich, Nad Jarem, Sandomierska, Turnau, Sztukówka, Dwór Sanna, Modła oraz słynna miodosytnia Pasieka Jaros, która po raz pierwszy zaprezentuje swojego jubileuszowego dwójniaka "966".

Momentem kulminacyjnym imprezy będzie ogłoszenie w niedzielne popołudnie wyników konkursu na Najlepszy Polski Ser Grand Prix 2016. Organizatorem festiwalu jest Slow Food Polska.