PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

„Ślad węglowy” produkcji zwierzęcej

„Ślad węglowy” produkcji zwierzęcej

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) przewodzi nowej inicjatywie na rzecz określenia wpływu produkcji zwierzęcej na środowisko naturalne.



Ze względu na ciągle rosnącą światową konsumpcję mięsa, mleka oraz jaj, coraz więcej uwagi poświęca się wpływowi sektora produkcji zwierzęcej na środowisko naturalne – na wykorzystanie zasobów naturalnych, na zasoby wodne, bioróżnorodność oraz zmiany klimatu.

Podczas ostatniej konferencji Rio+20 dotyczącej zrównoważonego rozwoju rządy zgodziły się co do konieczności prowadzenia bardziej zrównoważonej produkcji rolnej, a w szczególności podkreślano potrzebę przejścia na bardziej zrównoważone i mniej obciążające środowisko systemy w produkcji zwierzęcej.

Jak twierdzą specjaliści FAO, obecne metody badawcze stosowane do oceny wpływu hodowli zwierząt gospodarskich, nie pozwalają ustalić priorytetów, które przyczynią się do poprawy środowiska naturalnego.

W związku z tym FAO we współpracy z organizacjami prywatnymi, pozarządowymi i rządami zamierza przeprowadzić wielokierunkowe działania, mające na celu dokładne określenie wpływu sektora produkcji zwierzęcej na stan środowiska naturalnego.

Działania zaplanowane na pierwszy, trzyletni okres to:

– Ustanowienie metodologii i wytycznych do obliczania tzw. śladu węglowego (ang. carbon footprint) w przypadku różnych systemów produkcji zwierzęcej;
– stworzenie bazy danych na temat emisji gazów cieplarnianych podczas produkcji różnych rodzajów pasz dla zwierząt;
– Opracowanie metodologii pomiaru innych ważnych czynników, takich jak zużycie wody, czy straty składników odżywczych;
– Inicjowanie kampanii informacyjnej w celu promowania korzystania z ustanowionej metodologii i uzyskanych wyników badań.

Hodowla zwierząt stanowi znaczne obciążenie da środowiska w skali globalnej, a zapotrzebowanie na produkty pochodzenia zwierzęcego będzie nadal rosło. Według szacunków FAO do roku 2050  spożycie mięsa wzrośnie o ok. 73 proc., a spożycie mleka i produktów mlecznych o 58 proc. w stosunku do obecnego poziomu.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (3)

  • sadziu 2013-01-24 20:34:32
    istnienie gatunku ludzkiego stanowi śmiertelne zagrożenie dla środowiska naturalnego!
  • ukasz 2012-07-18 08:41:50
    no już nawet mieso wyprodukowali w laboratorium kto wie czy za kilka dziesiat lat tak sie nie stanie ze krowy w zoo bedziemy ogladać
  • kmieć 2012-07-18 08:18:10
    "Hodowla zwierząt stanowi znaczne obciążenie da środowiska w skali globalnej ..."
    O rety, rety, FAO ratuj nas i nasze środowisko!
    Może zakaz chowu zwierząt, może syntetyczne pastylki białkowe zamiast mięsa, może jakaś roślina GMO z DNA buhaja? Może młotek, żeby się łeb walnąć ...
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.221.147.93
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!