Eksport argentyńskich produktów zwierzęcych i roślinnych na kontynent Afryki w pierwszym półroczu 2007 r. wyniósł 6,5 mln ton i osiągnął wartość 1,4 mld dolarów, co stanowi wzrost ilościowy o 68 proc. wzrost i wzrost pod względem wartości o 55 proc. w porównaniu do 3,8 mln ton i 911 mln dolarów uzyskanych w analogicznym okresie ub. r. Głównymi kierunkami eksportu do Afryki były: Afryka Pd. – za 316,7 mln dolarów, Algieria - 279,9 mln dolarów, Egipt - 245,5 mln dolarów, Maroko - 154,2 mln dolarów, Tunezja - 68,9 mln dolarów i Nigeria - 47,4 mln dolarów. Odnotowano również eksport do Angoli – 46,5 mln dolarów, Libii - 41 mln dolarów oraz Kenii – 25,6 mln dolarów.

Produktami najczęściej kupowanymi przez Afrykę Pd. była mączka sojowa – 104,2 mln dolarów, kukurydza – 96,6 dolarów; pszenica 41,8 mln dolarów; ziarno soi – 15,4 mln dolarów; skóry zwierzęce – 8,7 mln dolarów i olej sojowy – 8,5 mln dolarów. Do Algierii eksportowano: kukurydzę – 93,8 mln dolarów; mleko pełne w proszku – 53,3 mln dolarów; mączka sojowa – 45,6 mln dolarów, olej sojowy – 30,4 mln dolarów; ciasto sojowe – 16,6 mln dolarów. Egipt importował kukurydzę – 120,2 mln dolarów; soję – 58,9 mln dolarów i olej sojowy – 19,8 mln dolarów. Do Maroka również eksportowano kukurydzę – za 84,9 mln dolarów; olej sojowy – 51,8 mln dolarów oraz ryby – 2 mln dolarów. Eksport do Tunezji składał się z: mączki sojowej – 24,6 mln dolarów; kukurydzy – 21,7 mln dolarów; śruty sojowej – 10,2 mln dolarów i ciasto sojowego – 4,1 mln dolarów.

Źródło: Infocampo

Podobał się artykuł? Podziel się!