Organizacje zaznaczają, że średni wiek plantacji trzciny cukrowej wzrośnie z 3,7 do 4,0 lat. Wynika to z ograniczonych inwestycji w uprawy, spowodowanych mniejszymi zyskami z poprzednich lat produkcji. Wg UNICA, w sezonie 2011/12 zostanie otwartych zaledwie 5 zakładów. W sezonie 2007/08 otwarto 25 nowych zakładów, w kolejnych latach odpowiednio 30, 19 i 10. Zmniejszająca się liczba otwieranych zakładów po sezonie 2008/09 była wynikiem kryzysu kredytowego i recesji - jak informuje FAMMU/FAPA na podstawie UNICA.

Na cukier zostanie przetworzone 45,34 proc. trzciny cukrowej zebranej w sezonie 2011/12 (w poprzednim sezonie było to 44,71 proc.). Pozostała część zbiorów zostanie przeznaczona na produkcję bioetanolu. Szacowana produkcja cukru to 34,58 mln ton, jest wyższa od ubiegłorocznej (33,49 mln ton) o 3,2 proc. Prognozowana produkcja bioetanolu wyniesie 25,51 mld litrów, w poprzednim sezonie było to 25,37 mld litrów. Wzrost produkcji bioetanolu będzie niższy względem cukru i wyniesie 0,5 proc. Produkcja etanolu bezwodnego wyniesie 8,3 mld litrów, natomiast uwodnionego - 17,21 mld litrów.

Szacowany eksport cukru wyniesie 24,9 mln ton i będzie o 2,5 proc. większy od zeszłorocznego. W przypadku bioetanolu prognozowane jest 18-proc. zmniejszenie eksportu - do 1,45 mld litrów. Wynik ten jest wypadkową kilku czynników, w tym zwiększenia produkcji cukru kosztem bioetanolu oraz zwiększenia zaopatrzenia lokalnego rynku w biopaliwo o blisko 500 mln litrów.