Cena minimalna dla transzy została ustalona na 6000 juanów za tonę, czyli około 900 USD/t. To znacznie powyżej światowych notowań, które we wrześniu br. wyniosły dla cukru białego średnio 571,4 USD/t. Ceny cukru w Chinach są jednak znacznie wyższe od giełdowych, w lipcu oscylowały właśnie w granicach 6 tys. juanów za tonę.

Ze względu na relatywnie niski wolumen sprzedaży, ta transza nie powinna mieć znaczącego wpływu na ceny w Chinach oraz na świecie. Jeśli jednak jest zapowiedzią wyprzedawania państwowych rezerw, to jednak może to znacznie wyhamować chiński import i mieć realny wpływ na światowe ceny.

Władze nie sprzedawały cukru od 2013 roku, kiedy cenę ustalono na 6,1 tys. juanów za tonę. Przypuszcza się, że cukier z rezerw długo zalega i szacuje, że rządowe rezerwy liczą około 7 mln t.

Między styczniem, a lipcem br. Chińczycy kupili w sumie 1,72 mln t cukru, czyli o 35,1 proc. mniej wobec analogicznego okresu poprzedniego roku. Przy czym w 2015 Chińczycy kupili rekordowo dużo cukru. Import wyniósł oficjalnie 4,85 mln t i do tego, należy doliczyć około miliona t z przemytu. W całym 2016 roku import ma być niższy, spadając do około 4 mln t, informuje FAMMU/FAPA za Reuters