Na rynku portugalskim jest za mała podaż mięsa. Tylko 74 proc. spożywanego mięsa w Portugalii pochodzi z rodzimej produkcji. Wzrost produkcji mięsa na rynku krajowym nie jest w stanie dogonić rosnącego popytu.

W ostatniej dekadzie Portugalczycy odnotowywali niewielkie wzrosty produkcji poszczególnych gatunków mięsa. Tym niemniej w latach 2008-2009 produkcja wołowiny, wieprzowiny oraz mięsa owczego spadała, rosła jedynie wytwórczość mięsa drobiowego i jaj. W przypadku mięsa drobiowego produkcja pokrywa w 92 proc. krajowe zapotrzebowanie, ale jeżeli chodzi o inne gatunki mięsa - jest gorzej. Produkcja wołowiny zaspokaja tylko w 52 proc. krajowy popyt. Rosnący deficyt na rynku mięsa pokrywa import przede wszystkim z krajów UE. W ostatnich latach rosną także dostawy z krajów trzecich, w szczególności z Ameryki Południowej.

Podobał się artykuł? Podziel się!