PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Eksperci: Światowe ceny cukru spadną

Eksperci: Światowe ceny cukru spadną

Amerykańscy analitycy szacują, że w sezonie 2013/14 światowe spożycie cukru wyniesie 168 mln ton, tj. wzrośnie o 2 proc. w stosunku do poprzedniego sezonu. Prawdopodobnie w 2014 r. spadną ceny tego surowca - informuje Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa.



W 2013 r. notowania cukru na światowych giełdach wykazywały dużą zmienność, dominował jednak trend spadkowy, a cukier był tańszy niż rok wcześniej. Najwyższe ceny cukru białego obserwowano w połowie marca, kiedy kosztował on 539,4 USD za tonę, najtańszy był zaś w połowie listopada - 457,5 dolarów/t.

Według amerykańskiego departamentu rolnictwa (USDA), na który powołuje się w swoim raporcie Fundacja, za dalszym spadkiem cen przemawia nadwyżka światowej produkcji nad konsumpcją; w sezonie 2013/14 w zmniejszy się ona w stosunku do poprzedniego sezonu, ale i tak wyniesie 2,0-6,4 mln ton.

Przewidywany jest ponadto wyższy eksport cukru z Brazylii oraz mniejszy popyt ze strony głównych importerów, jak Chiny czy Pakistan. Ponadto możliwa jest też większa podaż ze strony Tajlandii (drugi na świecie eksporter cukru) i Meksyku.

Natomiast za utrzymaniem wysokich cen cukru przemawia większy popyt ze strony Rosji, większe zapotrzebowanie na bioetanol w Brazylii, co ograniczy produkcję cukru, oraz wysokie ceny ropy, co zwiększa opłacalność produkcji bioetanolu w Brazylii kosztem produkcji cukru.

Do niewiadomych można zaliczyć pogodę w regionach kluczowych dla sytuacji podażowo-popytowej (Brazylia, Rosja, Indie, Tajlandia, Meksyk). Mogą ponadto wystąpić okresowe i lokalne niedobory cukru (np. na skutek problemów transportowych w Brazylii), nieznana jest też wysokość produkcji i wywozu cukru z Indii. Ponadto o podaży cukru mogą decydować uwarunkowania polityczne (np. wysokość i szybkość wydania licencji eksportowych przez Indie, decyzje Komisji Europejskiej w sprawie cukru pozakwotowego i tymczasowych preferencji importowych, decyzje brazylijskich władz odnoście progu zużycia bioetanolu).

Kolejnymi czynnikami ryzyka są: sytuacja gospodarcza na świecie (słabsze wyniki pogorszą nastroje i pociągną za sobą spadki; lepsze mogą skutkować wzrostami) i aktywność funduszy inwestycyjnych (działania spekulacyjne).

Eksperci amerykańscy zaznaczają, że sezon 2013/14 będzie czwartym z rzędu, w którym produkcja będzie większa niż konsumpcja, znacząco wzrosną także zapasy. Na poziom notowań będą mieć wpływ także problemy finansowe strefy euro i USA.

Spożycie cukru na świecie systematycznie rośnie. W Indiach konsumpcja zwiększy się o 6 proc. do 26,2 mln t, tyle samo w Chinach (do 16 mln t). W tych dwóch krajach zjada się najwięcej tego surowca, a ich udział w światowej konsumpcji wynosi odpowiednio 16 i 10 proc.

Według USDA, światowa produkcja cukru w sezonie 2013/14 spadnie o 0,7 proc. do blisko 174 mln ton w przeliczeniu na cukier surowy. Największym ośrodkiem produkcji cukru (od dwóch sezonów) na świecie są obydwie Ameryki i Karaiby, gdzie wytwarza się prawie 40 proc. cukru na świecie (69 mln ton). Brazylia wytwarza 22 proc. globalnej produkcji, USA - 5 proc., a Meksyk 4 proc.

W Azji wytwarza się 39 proc. cukru, najwięcej w Indiach (15 proc.), w Chinach (9 proc.) i w Tajlandii (6 proc.). Produkcja na Bliskim Wchodzie stanowi około 2 proc. produkcji światowej. Europejska produkcja cukru - to 14 proc. światowej (w tym 9 proc. unijna).

Amerykańscy analitycy prognozują, że w tym sezonie spadnie produkcja w Indiach (o 6 proc.), Meksyku (7 proc.) i Rosji (12 proc.).

Największym ośrodkiem zużycia cukru na świecie są Azja i Ocenia, gdzie konsumpcja wynosi 69,3 mln ton, co stanowi 41 proc. światowego spożycia cukru. W UE konsumuje się około 18,3 mln ton cukru, co stanowi 11-proc. udział w globalnym ujęciu, w całej Europie zaś 28,7 mln t, czyli około 17 proc. światowego zużycia.

Produkcja cukru w UE-28 (wliczając Chorwację) w sezonie 2013/14 została oszacowana na 16 mln ton w przeliczeniu na cukier surowy i będzie o blisko 4 proc. niższa niż sezon wcześniej, kiedy wyniosła prawie 16,6 mln ton.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.196.42.146
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!