Według niej był to już czwarty kolejny rok spadku cen żywności na rynkach światowych.

- Obfite dostawy w obliczu powściągliwego światowego popytu i aprecjacja dolara były najważniejszymi przyczynami ogólnej słabości, jaka zdominowała ceny żywności w 2015 roku - powiedział ekonomista FAO Abdolreza Abbassian.

Jak się wskazuje, oczekiwanie na znaczne dostawy zbóż po zniesieniu opłat eksportowych w Argentynie wywarło wpływ na ceny pszenicy, zaś ceny kukurydzy spadły w efekcie nasilenia się walki konkurencyjnej między jej eksporterami oraz ospałego globalnego popytu.

Prowadzony przez FAO wskaźnik cen zbóż odnotował w 2015 roku spadek o 15,4 proc., natomiast średnie ceny cukru były w ubiegłym roku o 21 proc. niższe niż w 2014 roku. Wskaźnik cen olejów jadalnych osiągnął w 2015 roku poziom najniższy od dziewięciu lat, a ceny produktów mlecznych były niższe niż kiedykolwiek od roku 2009.

Podobał się artykuł? Podziel się!