- Do majowej nieznacznej obniżki indeksu przyczyniły się spadki światowych cen zbóż i cukru. Zrekompensowały one wzrosty cen mięs i produktów mlecznych, a ceny olejów generalnie się nie zmieniły. Indeks od początku roku utrzymuje się powyżej poziomu 321 pkt., a w lutym sięgnął historycznego szczytu 238 pkt. - napisano w komunikacie opublikowanym na stronie internetowej FAO (Food and Agriculture Organization of the United Nations).

Indeks cen żywności (Food Price Index) to średnia indeksów cen mięs, nabiału, zbóż, olei i tłuszczów oraz cukru, ważona według ich udziału w eksporcie w latach 2002-04.

Poniżej indeks cen żywności oraz indeksy składowe z ostatnich 12 miesięcy.

miesiąc żywność mięsa nabiał zboża tłuszcze i oleje cukier 5/2010 169,5 151,7 209,2 155,1 170,4 215,7 6/2010 168,1 152,4 203,1 151,2 168,4 224,9 7/2010 172,5 151,0 197,8 163,3 174,4 247,4 8/2010 182,8 155,5 192,9 185,3 192,4 262,7 9/2010 194,0 153,4 198,4 208,3 197,6 318,1 10/2010 204,8 157,8 202,6 219,9 220,0 349,3 11/2010 212,7 160,8 207,8 223,3 243,3 373,4 12/2010 223,1 166,1 208,4 237,8 263,0 398,4 1/2011 231,1 166,8 221,3 244,8 277,7 420,2 2/2011 237,7 170,5 230,0 258,6 279,3 418,2 3/2011 231,7 174,5 234,4 251,2 259,9 372,3 4/2011 234,8 180,9 228,7 265,4 259,1 345,7 5/2011 232,4 183,1 231,1 261,8 258,8 310,7