- Marnotrawstwo na masową skalę ma olbrzymie znaczenie dla bezpieczeństwa żywności i bezpieczeństwa w ogóle. Jeśli zmniejszymy straty i marnotrawstwo żywności, zredukujemy presję na produkowanie (coraz większej ilości) żywności - oświadczył dyrektor generalny FAO Jose Graziano de Silva.


To "zdumiewające marnotrawstwo" przynosi również "olbrzymią szkodę środowisku" - zauważa organizacja z siedzibą w Rzymie. I tak na przykład "co roku wyprodukowana, ale nieskonsumowana żywność pochłania taką ilość wody, jaka w ciągu roku przepływa przez rzekę Wołga w Rosji i odpowiada za wyrzucenie do atmosfery 3,3 gigaton gazów cieplarnianych" - czytamy w raporcie.

W samej "uprzemysłowionej Azji", regionie obejmującym Chiny, Japonię i Koreę Południową, co roku marnowanych jest prawie 200 kg warzyw i zbóż na mieszkańca.

Na ok. 80 kg zbóż marnowanych co roku średnio przez jedną osobę, największą część stanowi ryż, którego uprawa jednocześnie "ma znaczący wpływ" na środowisko, ponieważ emituje istotną ilość CO2 do atmosfery.

- Bezpośrednie koszty marnotrawionych co roku na świecie produktów żywnościowych, wyłączając ryby i owoce morza, wynoszą około 750 miliardów dolarów - informuje FAO.

Organizacja wskazuje, że inne sektory mające negatywny wpływ na środowisko to sektor mięsny w Ameryce Północnej i Łacińskiej oraz sektor owocowy w Azji, Europie i Ameryce Łacińskiej.

- Zmniejszenie marnotrawstwa żywności mogłoby nie tylko złagodzić presję na ograniczone zasoby naturalne, lecz również zredukować potrzebę zwiększania produkcji żywości" w celu wyżywienia stale rosnącej populacji na świecie - podsumowuje raport.