Wskaźnik cen żywności FAO jest indeksem cen pięciu najważniejszych grup towarowych na rynkach międzynarodowych: zbóż, mięsa, wyrobów mlecznych, olejów roślinnych i cukru.

Wskaźnik cen zbóż FAO w marcu wyniósł średnio 147,8 punktów, czyli o 2,7 punktu albo 1,8 proc. mniej niż w lutym. Do spadku przyczyniła się dużą podaż wraz z dobrymi prognozami na nowy sezon. Ceny kukurydzy spadły na skutek dużych dostawa z Ameryki Południowej.

Wskaźnik cen olejów roślinnych FAO w marcu wyniósł średnio 167,6 punktów i był o 11 punktów albo 6,2 proc. niższy niż w lutym. Spadek spowodowany był obniżką cen oleju palmowego o 5,6 proc. i oleju sojowego o 3,5 proc., a także prognozami dużych zbiorów soi w Ameryce Południowej.

Wskaźnik cen wyrobów mlecznych FAO wyniósł średnio 189,8 punktów, czyli 4,4 punktu i 2,3 proc. mniej niż w lutym. Wskaźnik ten spadł po raz pierwszy od kwietnia 2016 r. Przyczyniły się do tego: duża produkcja mleka na półkuli północnej i prognozy wyższej produkcji w Oceanii oraz prognozy większych dostaw mleka w proszku i serów .

Wskaźnik cen mięsa FAO wyniósł średnio w marcu średnio 163,2 punktu, czyli o 1,2 punktu, albo 0,7 proc. więcej niż w lutym. Przyczyną były niewielkie podwyżki cen wołowiny i wieprzowiny i stabilizacji cen drobiu i baraniny.

Wskaźnik cen cukru FAO wyniósł średnio w marcu 256,6 punktu, czyli 31,3 punktu i 10,9 proc. mniej niż w lutym. Odzwierciedla on słaby popyt i oczekiwania na wysoką produkcje w Brazylii.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!