Jak dotychczas, wyliczał profesor, nauce udało się osiągnąć odmiany bawełny, kukurydzy i ziemniaka z genami odpornymi na owady. Poza tym też odmiany bawełny, kukurydzy, rzepaku, soi, buraków cukrowych, a także pszenicy tolerancyjne na herbicydy. Naukowcy opracowali też odmiany zbóż ze zwiększoną tolerancją na PH gleby i zanieczyszczeniami metali.

- W przyszłości badania na temat GMO mają iść w kierunku odmian z połączonymi cechami odporności i tolerancji, jak również ze zwiększoną tolerancją na stresy abiotyczne - szczególnie suszę i biotyczne, jak np. przeniesienie odporności na rdzę z ryżu do innych gatunków zbóż. Naukowcy pracują też nad wprowadzeniem odmian zbóż z polepszoną jakością ziarna tj. witaminą A i mikroelementami - żelazo, cynk i selen - mówił prof. Święcicki.

Prof. Wojciech Święcicki ze względu na kontrowersje jakie budzi temat GMO w Polsce proponuje, aby badania w naszym kraju szły w kierunku wykrywania i identyfikacji autoryzowanych i nieautoryzowanych GMO. - Trzeba pracować nad rozwojem kryteriów gwarancji bezpieczeństwa stosowania GMO, opracowanie zasad współistnienia upraw konwencjonalnych, ekologicznych i zmodyfikowanych. Przydatności tych roślin na cele nieżywnościowe - dodaje profesor.