- W polityce rolnej najmniejsza decyzja może wpływać na sytuację żywnościową na świecie - mówił Luc Guyau, przewodniczący rady w FAO. Francuz był jednym z pierwszych mówców na międzynarodowej konferencji poświęconej przyszłości polityki rolnej, która odbywa się w Warszawie. Jak dziś wygląda na świecie sytuacja żywnościowa? Podczas gdy w Azji i Afryce miliard ludzi głoduje, w krajach Zachodu miliard ma nadwagę. Co roku na całym świecie marnuje się blisko jedna trzecia wytworzonej żywności. Połowa tego z lodówek trafia na śmietnik, ale połowa gnije podczas transportu, bo w wielu miejscach nie ma dróg i magazynów, żeby jedzenie na czas trafiło do konsumentów. Rosną ceny żywności, zboże staje się kolejnym narzędziem spekulacji na rynkach, ale dochody rolników systematycznie maleją - podaje wyborcza.biz.

Eksperci zgadzają się z jednym, że największym wyzwaniem dla rolnictwa jest to, jak nakarmić świat. Dziś 50 proc. ludności mieszka w miastach, za dziesięć lat będzie to już 70 proc. Rosnące miasta pochłaniają kolejne tereny uprawne. Mniej ziemi to mniej żywności, a zapotrzebowanie na nią rośnie. Rozrasta się klasa średnia w Azji. A klasa średnia nie zadowala się miseczką ryżu. Chce mięsa.