Najwięcej zastrzeżeń dotyczy przetworów owocowych - zarówno w puszkach jak i kandyzowanych - a także rybnych, głównie ryb suszonych. W czasie badań, przeprowadzonych w ostatnich miesiącach, stwierdzono w tej grupie artykułów obecność szkodliwych dla zdrowia mikroorganizmów a także stosowanie zakazanych na świecie barwników.

Opublikowane w Pekinie we wtorek oficjalne dane chińskiej Generalnej Komisji ds. Nadzoru Jakości, Inspekcji i Kwarantanny, świadczą, iż jakościowym normom nie odpowiada 19,1 procent artykułów żywnościowych, losowo przebadanych na wniosek tego urzędu. Obiekcje dotyczyły przede wszystkim artykułów, pochodzących od średnich i małych producentów - w tym przypadku tylko 73 procent odpowiadało normom.

W artykule redakcyjnym, opublikowanym w środę, dziennik "China Daily" przyznaje też, że część produktów żywnościowych, eksportowanych przez Chiny, często nie odpowiada standardom importującym je krajów, przede wszystkim ze względu na różnice w stosowanych normach. "Nie chodzi o to, że nasza żywność jest poniżej przyjętych standardów, lecz ponieważ stosowane u nas normy są inne" - napisano w artykule "China Daily", wskazując na potrzebę zmiany przepisów i podniesienia stosowanych w Chinach norm do poziomu norm międzynarodowych.

Stany Zjednoczone, a także kilka państw Ameryki Łacińskiej i Azji zakazały w ostatnim czasie importu takich chińskich produktów jak pasta do zębów, przetwory rybne, soki, czy zabawki pokryte farbą ołowiową a także karmy dla zwierząt. Artykuły te uznano za szkodliwe dla zdrowia ludzi i zwierząt.

Źródło: PAP