Zjawiska te w istotny sposób wpływają na stabilność ekonomiczną rolnictwa. Należy zatem jak najszybciej wprowadzać takie zmiany w doborze roślin oraz technologiach uprawy, dzięki którym negatywne skutki wyższych temperatur i braku wody będą mniej dolegliwe.

Przewidywane zmiany klimatyczne wpłyną na zbiory, gospodarkę hodowlaną i lokalizację produkcji co w dużym stopniu zagrozi dochodom gospodarstw rolnych. Jak tym zjawiskom zapobiegać lub choćby je łagodzić. Czy możliwa jest zmiana struktury produkcji rolnej i jak ten proces należy przeprowadzać. A może naukowcy już pracują nad nowymi odmianami roślin, które będą potrzebowały mniej wody.

Jeśli tak to kiedy będą one mogły być wprowadzone do upraw komercyjnych. A może nasi rolnicy powinni zacząć uprawiać rośliny z cieplejszych stref klimatycznych? Już dziś niektórzy przekonują, że warto spróbować siać kukurydzę na ziarno siewne i wprowadzać uprawę sorgo.

Źródło: Agrobiznes

Podobał się artykuł? Podziel się!