Główną przyczyną takiego zjawiska w Szwecji są terminy ważności, wskazane na opakowaniach produkcji.

Powinniśmy przestrzegać przepisów. By położyć kres takim stratom, uregulować system planowania na poziomie przedsiębiorstw handlowych - uważa minister.

Według opinii ekspertów, znaczna ilość produktów psuje się już podczas transportu mięsa i następnie jego przetwórstwa, w sklepach i w kuchni. Specjaliści porównują wyrzucone jedzenie z bezcelowo zmarnowaną wodą. Na przykład, w USA wyrzuca się corocznie 30 proc. wszystkich produktów, co w przeliczeniu pieniężnym wynosi ponad 48 mld USD. Taką wartość ma 40 bilionów litrów wody, które są niezbędne dla 500 mln ludzi.

Specjaliści zaznaczają, że w krajach rozwijających się od 15 do 35 proc. urodzaju nie trafia do konsumenta. 10-15 proc. produktów żywnościowych marnuje się podczas przeróbki, transportu i przechowania. W krajach rozwiniętych proces produkcyjny jest bardziej efektywny, lecz również w tych krajach ludzie wyrzucają jedzenie po tym, jak trafia ono do sklepów i domowych lodówek.

Źródło: Źródło: http://www.AgroNews.ru, Podobał się artykuł? Podziel się!