Z ogłoszonego przez FAO raportu wynika, że w krajach najbogatszych marnuje się co roku 670 milionów ton jedzenia, a w państwach rozwijających się wyrzuca się niemal tyle samo, 630 milionów ton.

Każdego roku, konsumenci w bogatych krajach marnują tyle jedzenia, ile wynosi cała produkcja netto żywności w Afryce subsaharysjkiej. Z danych FAO wynika także, że marnowana co roku żywność stanowi połowę światowych plonów zbóż (2,3 mld ton w 2009/2010).

Jak podaje Federacja Polskich Banków Żywności w naszym kraju 30 proc. konsumentów przyznaje się do marnowania żywności, co stanowi około 4 mln ton jedzenia rocznie.

Federacja Polskich Banków Żywności zwraca uwagę na dysproporcje w dystrybucji żywności oraz jej niepotrzebna utylizacja sprawiają, że jedni pozwalają sobie na wyrzucanie jedzenia, gdy drudzy nie mają do niej odpowiedniego dostępu. W Polsce ponad 2 mln osób żyje w skrajnym ubóstwie, jednocześnie aż 40 proc. społeczeństwa nie może sobie pozwolić na pełnowartościowy posiłek.