PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Na świecie marnuje się niemal 20 proc. żywości

Na świecie marnuje się niemal 20 proc. żywości

Prawie jedna piąta światowego jedzenia jest marnowana z powodu nadmiernej konsumpcji i niepotrzebnego jej wyrzucania - przestrzegają naukowcy z Uniwersytetu w Edynburgu.



Jak wynika z przeprowadzonych przez szkockich naukowców badań, ludzkość konsumuje ok. 10 proc. więcej jedzenia niż jest jej to potrzebne, a prawie 9 proc. żywności jest wyrzucane bądź się psuje.

Aby określić, ile jedzenia marnuje się na świecie, naukowcy przeanalizowali dziesięć najważniejszych etapów światowego systemu żywienia, m.in. uprawę roślin, zbiór plonów i spożycie.

Okazuje się, że prawie połowa światowych zbiorów - ok. 2,1 mld ton żywności - marnuje się za sprawą nadmiernego spożycia, wyrzucania czy też jako niepotrzebne odpady w procesie produkcyjnym.

Nie lepiej ma się sprawa w przypadku zwierząt hodowlanych. Według naukowców z Edynburga, jest to przemysł z najmniej wydajnym procesem produkcyjnym: straty wynoszą w nim 78 proc., co przekłada się na 840 mln ton żywności.

Autorzy badania zwracają uwagę na to, że produkcja zwierzęca pochłania 40 proc. wszystkich strat ze zbiorów: 1,08 mld ton roślin zużywa się, aby wyprodukować 240 mln ton jadalnych produktów pochodzenia zwierzęcego, takich jak mięso, mleko czy jajka.

Jak przestrzegają badacze, potencjalny wzrost zapotrzebowania na produkty mięsne czy mleczne jeszcze bardziej obniżyłby efektywność przemysłu spożywczego oraz sprawiłby, że jeszcze trudniej byłoby nakarmić rosnącą populację. Próba nadążenia za tym zapotrzebowaniem mogłaby również przynieść szkodę środowisku, poprzez zwiększenie emisji gazów cieplarnianych oraz zmniejszenie zapasów wody i zróżnicowania biologicznego.

Naukowcy podkreślają, że najskuteczniejszym sposobem, by zapobiec temu zjawisku jest edukowanie konsumentów: zachęcanie ich do spożywania mniejszej ilości produktów pochodzenia zwierzęcego, zmniejszenia odpadów żywnościowych oraz nieprzejadania się.

- Aż do teraz nie było wiadomo, jak nadmierne spożycie wpływa na cały system. Okazuje się, że nie tylko jest ono szkodliwe dla zdrowa, lecz również negatywnie wpływa na środowisko i zmniejsza bezpieczeństwo żywnościowe - dodaje dr Peter Alexander, główny autor badania. 

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (4)

  • Europejczyk 2017-02-23 14:32:34
    W Amsterdamie 1 biogazownia funkcjonująca w oparciu o odpady spożywcze, przetwarzająca bio gaz w elektryczną energię zasila w prąd 2 dzielnice miasta i zakład produkcyjny należący do właściciela biogazowni. Ale Polacy są bogatym narodem i o takich rzeczach nie myślą..
  • rolnik6666 2017-02-22 19:58:13
    jeszcze nie zdarzyło mi sie jakiegokolwiek jedzenia wyrzucić
  • sapek 2017-02-22 17:56:23
    ... dodajmy do tego, jeszcze część plonów która nie zostaje w ogóle zebrana z pola...
  • lampa 2017-02-22 17:36:02
    Oczywiście winny zawsze konsument, a tymczasem z Lidlów i Aldików się wywozi całe przyczepy starego pieczywa. Ci ludzie co robią te badania to chyba w ziemiankach żyją i tylko rzeżuchę jedzą.
    "Naukowcy podkreślają, że najskuteczniejszym sposobem, by zapobiec temu zjawisku jest edukowanie konsumentów", jasny gwint, oczywiście sformułowanie typu "edukowanie producentów i konsumentów" nie współgra z polityką sponsorów tych badań.
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.156.76.187
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!