Światowa produkcja cukru została oszacowana na 176,3 mln t, a więc o 3,1 mln ton więcej niż we wcześniejszych założeniach i o ponad 6 proc. więcej niż wolumen wytworzony w sezonie 2010/11. Wg Kingsman SA wyniósł on 165,7 mln t. Zmniejszony został z kolei szacunek produkcji - o 2,1 mln t, do 165,8 mln t. Szacowana produkcja i tak będzie o blisko 2 proc. większa od tej z sezonu 2010/11, która wyniosła 163,2 mln t. Główną przyczyną zmiany szacunku światowego bilansu cukru jest zaskakująco wysoka produkcja w Tajlandii, wyższa od wcześniejszych prognoz o 3 mln t.

Zdaniem Jonathana Kingsmanna, szefa spółki, tak duża nadwyżka produkcji spowoduje spadek cen cukru, ale jednocześnie należy oczekiwać ich dużej zmienności. Także tym razem kluczem do wysokości cen ma być Brazylia, gdzie niskie ceny mają zniechęcić producentów do zwiększania produkcji. Jedynie w sytuacji, w której ceny cukru w Brazylii zejdą poniżej cen bioetanolu, opłacalnym będzie przeznaczenie większej ilości trzciny cukrowej do produkcji cukru niż bioetanolu. Wg Kingsmana, aktualnie w Brazylii ceny bioetanolu, wyrażone jako ekwiwalent cen cukru, stanowią 18-20 centów za funt, czyli ok. 397-441 USD/t.