Były minister ekonomii wyjaśnia, że Japonia stała się „związkiem hodowców, w którym uczestniczą wielcy producenci tacy, jak Werthein”. Skomentował również, że mięso to produkuje się od wieków i, że w restauracji, gdzie porcje nie przekraczają 300 g to danie jest bardzo drogie.

W supermarkecie El Corte Ingles polędwica argentyńska kosztuje 40 € za kg . Kobe beef kosztuje dwa razy więcej niż podobny kawałek mięsa w Unii Europejskiej - 80 € i 100 € kg.
Tak wysoką cenę uzasadnia fakt, że jest trudniej wyprodukować takie mięso, gdyż tucz zwierząt jest stopniowy i dokonuje się uboju krów, gdy są one w zaawansowanym wieku. Specjaliści od żywności twierdzą, że takie mięso posiada bardzo dobre właściwości odżywcze: m. in. zawiera kwasy tłuszczowe Omega 3, które są pożądane w żywieniu ludzi.

Źródło: Infobae

Podobał się artykuł? Podziel się!