Zielony ptak o białym brzuchu przypomina swego najbliższego krewnego - szlarnika czarnoczelnego z wyspy Celebes. W przeciwieństwie do innych reprezentantów tej rodziny nie ma jednak charakterystycznych białych obwódek wokół oczu. To sprawia, że ruchliwy i latający w stadach ptaszek mniej rzuca się w oczy.

Po raz pierwszy naukowcy z Uniwersytetu Indonezyjskiego zobaczyli go w 1997 r. i do 2003 r. obserwowali go w terenie. W końcu dostarczyli jeden egzemplarz uniwersytetowi w Michigan, który dokonał formalnej klasyfikacji. I tuż po ogłoszeniu nowego gatunku umieszczono go na liście zagrożonych.

"Świat wciąż kryje wiele ptasich niespodzianek" - powiedziała autorka klasyfikacji dr Pamela Rasmussen. Przypuszcza się, że wiele z nich jest właśnie w Indonezji - ze znanych nam 10 tysięcy gatunków ptaków żyje tutaj aż 1600.

Źródło: PAP

Podobał się artykuł? Podziel się!