Jeśli chodzi o warzywa, jest jeszcze gorzej - zepsuciu ulega bowiem ponad 20 proc. produktów - dodał dyrektor Urzędu ds. Przetwórstwa Produktów Rolnych Zhang Tianzuo podczas Forum Rozwoju i Innowacji Rolnictwa 2012, odbywającego się w Pekinie.

Ocenia on, że wstępne chińskie przetwórstwo produktów rolnych, obejmujące suszenie, przechowywanie i utrzymywanie w odpowiednim stanie świeżości, jest przestarzałe i wymaga natychmiastowej poprawy.

Od wielu lat rolnicy i wyspecjalizowane służby w sposób niewłaściwy konserwują ponad połowę wszystkich chińskich zbiorów zbóż. Niski poziom technologiczny i brak odpowiednich urządzeń do przechowywania produktów rolnych powodują przeciętne straty zbóż w wysokości 8-12 proc., a warzyw średnio 20 proc., przy czym liściastych - nawet 30 proc.

Z danych ministerstwa wynika, że zaledwie 60-70 proc. zebranych warzyw jest efektywnie wykorzystywanych.

Jeżeli przeliczy się straty na pieniądze, to suma wszystkich zmarnowanych produktów rolnych wynosi 300 mld juanów (około 157 mld zł), co w przeliczeniu na powierzchnię ziem uprawnych daje około 7 mln hektarów.

Wartość strat w Chinach jest dużo większa niż w krajach wysokorozwiniętych. W związku z tym rząd chiński w tym roku utworzył specjalny fundusz o wartości 500 mln juanów na poprawę warunków technologicznych wstępnego przetwórstwa produktów rolnych. Pieniądze te będą skierowane do rolników indywidualnych i rolnych spółdzielni produkcyjnych na budowę silosów i innych urządzeń do suszenia, składowania i utrzymywania w stanie świeżości produktów rolnych. Zmniejszy to straty żywności i jednocześnie powiększy dochody rolników. Podobał się artykuł? Podziel się!