Zdrożały natomiast przetwory mleczne, a ceny mięsa i olejów były stabilne - poinformowała Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa powołując się na dane Światowej Organizacji ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO). Indeks cen żywności FAO mierzy poziom cen podstawowych artykułów żywnościowych.

O ok. 3 proc. spadły ceny cukru. Zniżka ta związana jest z oczekiwaną dużą nadwyżką produkcji w skali globalnej i wysoką podażą eksportową w sezonie 2012/13 (październik - wrzesień) zwłaszcza w Brazylii i Tajlandii. Ponadto przewidywana jest wyższa produkcja cukru w krajach, które zazwyczaj go importują, co ogranicza ich potrzebę sprowadzania tego produktu z międzynarodowych rynków - wyjaśnia FAPA.

O 1 proc. spadły ceny zbóż. Zniżka jest odzwierciedleniem spadku cen pszenicy i w mniejszym stopniu kukurydzy. Nieznacznie ( o 0,4 proc.) podrożały ceny produktów oleistych, głównie za sprawą wzrostu ceny oleju palmowego z powodu spodziewanego sezonowego zmniejszenia produkcji i redukcji zapasów.

Wahały się natomiast ceny mięsa. Nieznacznie spadły ceny drobiu, podrożała za to wieprzowina, a ceny innych gatunków mięsa były stabilne. W lutym br. podrożały przetwory mleczne - o 2,4 proc.

W lutym 2013 r. indeks cen żywności FAO osiągnął wartość 210,2 punktu, i był o 2,43 proc. niższy niż w rok wcześniej, kiedy to znalazł się na poziomie 215,4 punktu. Średnia wartość tego indeksu za 2 miesiące bieżącego roku jest o ok. 1,8 proc. niższa niż w analogicznym okresie 2012 r.

Indeks cen przetworów mlecznych FAO wzrósł już po raz siódmy z rzędu i w lutym 2013 r. osiągnął poziom 203 punktów. Wzrost cen związany jest z gorącą i suchą pogodą w Oceanii, która zahamowała produkcję mleka w tym rejonie. Ograniczenie dostaw produktów mlecznych z Australii i Oceanii, a z drugiej strony silny popyt światowy sprawia, że ceny wszystkich produktów mleczarskich, a w szczególności masła i mleka w proszku rosną.

Indeks cen żywności FAO jest miarą miesięcznych zmian międzynarodowych cen koszyka towarów spożywczych. To średnia indeksów cen mięs, nabiału, zbóż, olejów i tłuszczów oraz cukru według ich udziału w eksporcie w latach 2002-2004. Indeks cen przetworów mlecznych obliczany jest na podstawie cen masła, mleka w proszku, serów oraz kazeiny.

Podobał się artykuł? Podziel się!