Cena została obliczona na podstawie notowań światowych przekazywanych przez ośrodek ZMB i aktualnego kursu dolara USA. W styczniu mleko o zestandaryzowanych parametrach reprezentatywnych dla UE (3,7 procent tłuszczu i 3,4 procent) kosztowało średnio 26,7 eurocentów za kg. Cena spadła o 4 procent w stosunku do grudnia, ale… jest i tak o 85 procent wyższa niż rok temu.

Wracając jednak do unijnych zestandaryzowanych parametrów: Brytyjska Agencja ds. Standardów Spożywczych (FSA) sugeruje, że Brytyjczykom nie potrzebna jest tak wysoka zawartość tłuszczu w produktach mlecznych o czym świadczą ich ubiegłoroczne wybory konsumenckie. W latach 70. ubiegłego wieku najpopularniejsze było mleko pełnotłuste (3,5%) natomiast dzisiaj – wyspiarz chętniej kupują mleko 1-procentowe.

Jest to bardzo na rękę brytyjskiemu ministerstwu zdrowia, które aktualnie prowadzi szeroko zakrojoną kampanię informacyjną dotyczącą zmniejszenia ilości tłuszczów nasyconych w diecie swoich mieszkańców. Nadmiar cholesterolu we krwi jest przyczyną 90 tys. zgonów rocznie na Wyspach.

Źródło: FAMMU/FAPA/ farmer.pl

Podobał się artykuł? Podziel się!