W ramach sesji normy handlowe w UE szczególną uwagę poświęcono przede wszystkim: propozycji uproszczenia listy odmian dla jabłek oraz dostosowania jej do potrzeb obecnego rynku, problemom znakowania owoców cytrusowych oraz wymaganiom określonym w normie handlowej dla pomidorów „cherry”. Ponadto omówiono propozycje zmian do norm handlowych dla:  kasztanów jadalnych, roszponki, trufli, czosnku. Zaakceptowano również projekt broszury interpretacyjnej dla owocu kaki (persymony, hurmy).

W toku spotkania poruszono również problem identyfiklaności. Przedstawiciele: Polski, Francji oraz Węgier wchodzą w skład grupy roboczej, która rozpoczęła prace ws. identyfikowalności na forum OECD. Na sesji podkreślono istotę tematyki oraz podjęto decyzję o prowadzeniu prac w tym zakresie w ramach Sekcji Branżowej ds. Standaryzacji Świeżych Owoców i Warzyw.

Ponadto, w ramach spotkania przedstawiono również zagadnienie dotyczące marnowania żywności w odniesieniu do norm handlowych oraz poruszono kwestie zbyt restrykcyjnych tolerancji jakościowych podanych w normach handlowych.