PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Światowy Indeks Bezpieczeństwa Żywności związany z cenami

Światowy Indeks Bezpieczeństwa Żywności związany z cenami

DuPont ogłosił aktualizację Światowego Indeksu Bezpieczeństwa Żywności, która pokazuje wpływ zmian w światowych cenach żywności na bazie poziomu cen żywności w poszczególnych krajach, gdzie wahania są najbardziej odczuwalne. Ogólna punktacja Polski w rankingu nieco spadła ze względu na wzrost cen żywności (z 72,3 do 71,9 pkt.), ale kraj nadal utrzymuje się na 24 pozycji wśród 105 krajów analizowanych w Indeksie.



Światowy Indeks Bezpieczeństwa Żywności (Global Food Security Index) opracowany na zlecenie DuPont przez Economist Intelligence Unit (EIU), dotyczy kluczowych kwestii związanych z takimi czynnikami, jak osiągalność cenowa, dostęp do żywności oraz jej jakość i bezpieczeństwo.

W ramach pierwszej aktualizacji Indeksu, dodano kolejny wskaźnik badający poziom cen żywności na świecie oraz jego wahania. Dzięki jego wprowadzeniu odnotowano obniżenie ogólnego poziomu bezpieczeństwa żywności na świecie w okresie między czerwcem a wrześniem 2012 roku.

89 na 105 uwzględnionych w Indeksie krajów doświadczyło spadku poziomu bezpieczeństwa żywności wliczając w to Polskę. Dodanie czynnika cenowego wpłynęło na ogólną punktację poszczególnych krajów i ich pozycje w Indeksie. W kategorii „osiągalność cenowa" Polska ma mniejszą punktację, niż w czerwcu br. (spadek z 74,8 do 73,8 pkt.). Wpłynął na to wzrost cen żywności w ciągu ostatnich miesięcy, który spowodował zmniejszenie jej dostępności.

Najwięcej, bo aż 5 punktów w kategorii osiągalność cenowa, straciły Węgry. Z analizy zmian poziomu cen żywności oraz tempa rozwoju gospodarczego wynika, że Węgry i Rosja to jedne z krajów, które w największym stopniu odczuły zmiany cen żywności. Jedyne kraje, jakie zyskały w punktacji w tej kategorii to Japonia (+ 0,9 pkt.), Szwajcaria (+ 0,3 pkt.), Wybrzeże Kości Słoniowej (+ 0,3 pkt.), Kambodża (+ 0,3 pkt.) oraz Norwegia (+ 0,2 pkt.).

- Nowy współczynnik nawiązujący do poziomu i fluktuacji cen żywności pomoże nam lepiej zrozumieć przyczyny światowego i polskiego spadku bezpieczeństwa żywności - powiedział Piotr Gill, dyrektor generalny DuPont Polska. - Pozwala on badać wpływ zmian cen żywności na umiejętności danego kraju w jej pozyskiwaniu. Na ceny żywności wpływa wiele czynników, od rosnącego popytu na rynkach wschodzących, do nagłych zmian pogody. Konsekwencje tegorocznej suszy na świecie są daleko idące. Wysokie i niestabilne ceny mogą wpłynąć na bezpieczeństwo żywności, poprzez ograniczenie siły nabywczej konsumentów i ilość spożywanych kalorii. Wiedza, gdzie destabilizacja była największa, pomaga skoncentrować nasze wspólne wysiłki tam, gdzie potrzeby są największe.

Bank Światowy szacuje, że światowe skoki cen żywności w 2008 przyczyniły się do tego, że obecnie 44 mln ludzi na świecie żyje poniżej granicy ubóstwa, głównie w krajach o niskim poziomie dochodu. W Stanach Zjednoczonych prawie 15 procent gospodarstw domowych doświadczyła braku bezpieczeństwa żywnościowego w 2011, a przed ostatnimi, tegorocznymi skokami cen aż 11 procent z nich.

Światowy Indeks Bezpieczeństwa Żywności oraz współczynnik fluktuacji cen żywności zostały opracowane przez EIU przy wykorzystaniu wiedzy i rad wiodących międzynarodowych ekspertów w dziedzinie rolnictwa i polityki żywnościowej. Światowy Indeks Bezpieczeństwa Żywności odnosi się do czynników braku bezpieczeństwa żywnościowego w 105 krajach i wskazuje na dziedziny wymagające poprawy i reformy. Interaktywne narzędzie jest dostępne online na www.foodsecurityindex.eiu.com.

- To narzędzie zwiększa szanse na stworzenie trwałej, naukowo potwierdzonej innowacji, która jest skoncentrowana na konkretnych wyzwaniach, międzynarodowej współpracy i rozwiązaniach w celu dostosowania tej wiedzy do potrzeb ludzi i miejsc, które są najbardziej zagrożone - powiedział James C. Borel, Vice President w DuPont.

Najważniejsze wnioski dotyczące fluktuacji cen:

- Ogólny poziom bezpieczeństwa żywności obniżył się nieznacznie w okresie między czerwcem a wrześniem 2012 roku. Spadku poziomu bezpieczeństwa żywności doświadczyło wówczas 89 na 105 uwzględnionych w Indeksie krajów. Ogólny średni poziom dostępności cenowej spadł o 1,8 punktu, z 53,2 do 50,5 na skutek wzrostu cen żywności od czerwca do września. Punktacja Indeksu zawiera się w skali od 0 do 100, gdzie 100 oznacza najwyższy poziom bezpieczeństwa żywności.

- RPA, Dominikana, Gwatemala i Botswana odnotowały największe spadki w dostępności cenowej pośród grupy najbardziej niedożywionych państw. Przynajmniej 20 proc. populacji w każdym z tych krajów cierpi z powodu niedożywienia, co wskazuje ich większą podatność na wahania poziomu cen żywności.

- Jak wynika z analizy zmian poziomu cen żywności oraz tempa rozwoju gospodarczego Węgry, Brazylia, Argentyna oraz Rosja to kraje, które w największym stopniu odczuły zmiany w przystępności cenowej żywności. Niskie tempo wzrostu gospodarczego na Węgrzech, w Brazylii i Argentynie w 2012 roku, spowodowało spadek poziomu dochodów społeczeństw lokalnych oraz obniżenie ogólnego poziomu bezpieczeństwa żywności i jej dostępności cenowej w tych państwach. Co więcej, krajowa inflacja cen żywności w Rosji i Argentynie była wyższa niż średnia światowa.

- Peru jest jedynym krajem, który osiągnął lepszy wynik badanego wskaźnika niż średnia pozostałych państw Indeksu. Było to możliwe dzięki dobrym prognozom wzrostu gospodarczego kraju (na poziomie 6,13% w 2012 roku).

- Izrael zastąpił Koreę Południową pośród pierwszej dwudziestki państw z najlepszymi wynikami w rankingu. Chociaż wzrost poziomu dochodów w Korei Południowej jest dwukrotnie większy niż w Izraelu, to wzrost cen żywności jest niższy w Izraelu.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.198.86.28
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!