Wzrost produkcji dotyczyć będzie przede wszystkim mięsa drobiowego (+1,9 proc.), wieprzowego (+1,7 proc.) oraz owczego i koziego (+1,5 proc.).

W przypadku produkcji mięsa wołowego wzrost ten będzie dużo skromniejszy, i wyniesie zaledwie 0,2 proc.

W 2013 r. do światowego handlu trafi łącznie około 30,1 mln ton mięsa, tj. o 1,1 proc. więcej niż w 2012 r.

Dynamika wzrostu będzie niższa niż w 2012 r. oraz dużo mniejsza niż w 2010 r. oraz w 2011 r., kiedy to wynosiła odpowiednio 6 proc. oraz 7 proc.

Handel mięsem wołowym wzrośnie o 4,9 proc., natomiast owczym i kozim zwiększy się aż o 16,3 proc.

W 2013 r. do handlu trafi mniej mięsa wieprzowego (-2,1 proc.) oraz drobiu (-0,4 proc.). Konsumpcja mięsa ogółem wzrośnie o 1,4 proc. do 307,5 mln ton, natomiast spożycie przypadające na jednego mieszkańca na świecie wyniesie 43,1 kg/osobę (wzrost o 0,3 proc.).

Spożycie mięsa w krajach rozwiniętych obniży się o 0,3 proc. do poziomu 78,8 kg/osobę, natomiast w krajach rozwijających się zwiększy się o 1 proc. do 33,5 kg/osobę.